Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Μετανάστες στη Λέσβο: Βιασμοί, τραγικές ελλείψεις, βία στη Μόρια: Βίντεο-γροθιά για τον καταυλισμό της ντροπής

 
Σε τρία λεπτά περιγράφεται η απάνθρωπη πραγματικότητα για τους πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας - 
 «Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» δηλώνει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα - Η κατάσταση είναι δύσκολη, παραδέχεται ο Τσίπρας
Ένα βίντεο-γροθιά στο στομάχι για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια δημοσίευσε το κανάλι AJ+ του Al Jazeera στη σκιά των καταγγελιών από 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και των ερωτημάτων που θέτει ο Guardian για το αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Μέσα σε κάτι περισσότερο από 3 λεπτά περιγράφεται η τρομακτική κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στη Μόρια.

«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έωα και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού» λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αν ζούσες στη Μόρια, ανφέρεται στο βίντεο, θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρική μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» προστίθεται στο βίντεο στο οποίο παρατίθεται η μαρτυρία ενός άνδρα που εξομολογείται «με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».
Οι απάνθρωπες συνθήκες επιβάλουν να μοιράζεσαι την τουαλέτα με 72 ανθρώπους και το μπάνιο με 84.

«Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.

«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερο για όσους μπορεί να ζουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις.

«Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το βίντεο.

Στην κατάσταση στα νησιά αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο Euronews και ο Αλέξης Τσίπρας παραδεχόμενος ότι είναι πολύ δύσκολη.

«Ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«(Η συμφωνία) τηρείται και τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο. Και όχι μόνο δε μπορούμε αλλά δεν το θέλουμε βεβαίως. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Οι ροές την ίδια στιγμή δεν μειώνονται. Έχουν, βεβαίως, μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Που, πιστέψτε με, καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα».