Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Αναβρασμός στα Βαλκάνια..επανεμφάνιση του UCK

Χάος στην ΠΓΔΜ: Ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδα ενόπλων
Ένας δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως ένας αστυνομικός τραυματίσθηκε ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ακούγονται πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα και καπνός υψώνεται πάνω από την πόλη. Η επιχείρηση άρχισε στις 4 π.μ., δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κουμάνοβο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τα Σκόπια και λίγο νοτιότερα από τα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και το Κόσοβο.
Μια μεγάλη κοινότητα Αλβανών ζει στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος μιας αλβανικής μειονότητας που υπολογίζεται περίπου στο 30% των 2 εκατομμυρίων πολιτών της ΠΓΔΜ.
Το 2001, Αλβανοί αντάρτες συγκρούσθηκαν επί μήνες με τις δυνάμεις ασφαλείας πριν η δυτική διπλωματία μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία που προσέφερε περισσότερα δικαιώματα και εκπροσώπηση στους Αλβανούς. Ωστόσο η εφαρμογή της υπήρξε βραδεία και οι εντάσεις συχνά αναζωπυρώνονται.
Τον περασμένο μήνα η αστυνομία ανακοίνωσε πως περίπου 40 ένοπλοι που μιλούσαν αλβανικά συνέλαβε ομήρους τέσσερις αστυνομικούς κοντά στα βόρεια σύνορα με το Κόσοβο και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.


Πηγή: Χάος στην ΠΓΔΜ: Ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδα ενόπλων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/205650/haos-stin-pgdm-antallagi-pyrovolismon-anamesa-stin-astynomia-kai-omada-enoplon#ixzz3ZdLaT1wO