Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Βλαντιμίρ Πούτιν΄ξεκαθάρισε την θέση του. Ξεφτιλίζει όλους τους αντίχριστους...

Αγριεύει η Μόσχα με ανεξέλεγκτες συνέπειες - Ο Ομπάμα επιμένει για επέμβαση και ο Πούτιν απειλεί να βοηθήσει τη Συρία
- Ο ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα μετέχει σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία
-
 Ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πως θα δώσει ακόμα και στρατιωτική βοήθεια
- Από τη Ρωσία ο
Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα κάνει διάγγελμα για τη Συρία
- Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε πως δύσκολα θα πείσει το
Κογκρέσο να δώσει πράσινο φως

Μετά τη Σύνοδο της G20 που χαρακτηρίστηκε από ένα άκρως ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία αναφορικά με μία πιθανή επέμβαση στη Συρία, το κλίμα φαίνεται πως αγριεύει ακόμα περισσότερο.

Η κρίσιμη κατάσταση φουντώνει με μία αινιγματική δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως η Ρωσία δεν θα παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, αλλά δεν έμεινε σε αυτό. Με μία περίεργη δήλωση, ο κ. Πούτιν τόνισε πως η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (…) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε, μετά το πέρας της συνόδου της Ομάδα των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δηλώσεις του απηχούν τα σχόλια άλλων ρώσων αξιωματούχων που έχουν επίσης πει ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να παρασυρθεί στη συριακή σύγκρουση.

Στον αντίποδα, ο ο αμερικανός πρόεδρος ο οποίος αναμένεται να κάνει διάγγελμα για το θέμα της Συρίας την Τρίτη, είδε άλλα πράγματα στη Σύνοδο της G20 για τη Συρία. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) συμφωνούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν θεωρούσε ότι υπήρχε μια άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διάτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της G20 για το αν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς στη Συρία χωρίς μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι στη διάρκεια της «ειλικρινούς και εποικοδομητικής» συζήτησης μαζί του τού είπε ότι δεν περιμένει η Ρωσία να συμφωνήσει μαζί του για τα χημικά όπλα της Συρίας. Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εύσημα στον Πούτιν που διευκόλυνε μια εκτενή συζήτηση για τη συριακή κρίση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών της G20.

Παράλληλα, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους για να συνεργαστούν προς μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τη Συρία.