Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Χτύπημα κατά της Ορθοδοξίας επεξεργάζονται οι Τούρκοι

Ο περίφημος Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μπορεί και πάλι να γίνει τζαμί.
Τέτοια αίτηση έχει ήδη υποβληθεί για εξέταση στις Αρχές της Τουρκίας.
 Σε περίπτωση που η απόφαση θα είναι θετική, ο χριστιανικός κόσμος θα χάσει έναν από τα σημαντικότερα του σύμβολα και στην Τουρκία θα είναι δυνατόν να μιλούν για τον επανεξισλαμισμό και την έναρξη της δίωξης των Χριστιανών,  πιστεύουν εμπειρογνώμονες.
Χτισμένος στα μέσα του 4ου αιώνα ο Ναός της Αγίας Σοφίας είχε ήδη λειτουργήσει ως τζαμί.
Αυτό συνέβη τον 15ο αιώνα, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Και μόνο το 1935, χάρη στην πολιτική θρησκευτικής ανοχής του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ - ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας – μιά από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου απόκτησε το καθεστώς μουσείου. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, η εκκλησία-μουσείο περιλήφθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών της χώρας η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ο πρώτος Ναός τον οποίο προσπαθούν στοχοπροσηλωμένα να μετατρέψουν σε ισλαμικό θρησκευτικό κέντρο. Σε τζαμιά έχουν ήδη μετατραπεί οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια και την Τραπεζούντα (σύγχρονα Ιζνίκ και Τραμπζόν).
Μέχρι πρόσφατα, αυτές οι εκκλησίες όπως και ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λειτουργούσαν ως μουσεία. Πολύ σύντομα θα τελούνται δημόσιες μουσουλμανικές προσευχές και στο παλαιότερο στη χώρα μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής - στην Ορθόδοξη Μονή Στουδίου. Η τάση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη, - θεωρεί ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Στανισλάβ Ταράσοφ.
'' Η τωρινή κυβέρνηση ποντάρει καταφανώς στην ενίσχυση του ισλαμικού παράγοντα, μάλιστα τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας και αυτό παρά το γεγονός ότι το Ισλάμ στην Τουρκία μέχρι στιγμής έχει μέτριο χαρακτήρα σε σύγκριση με τις ριζοσπαστικές ομάδες, που πολεμούν τώρα στη Συρία και που ήρθαν στην εξουσία στην Αιγύπτο, αλλά αργότερα ανατράπηκαν. Όμως σε περίπτωση που οι ριζοσπατικές τάσεις στη χώρα θα ενισχυθούν, πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη σύγκρουση των πολιτισμών και την δίωξη των Χριστιανών ήδη στο τουρκικό πεδίο''.
Προς το παρόν δεν παρατηρείται οσοδήποτε ανοιχτή δίωξη των Χριστιανών στην Τουρκία, αν και σήμερα ήδη πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, - είπε σε συνέντευξή της στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» η Ρωσίδα Ρίμα Ριζάγιεβα, που ζει στην Κωνσταντινούπολη.
'' Ζω στην Κωνσταντινούπολη εδώ και 20 χρόνια και είμαι επικεφαλής μιας κοινωνική οργάνωσης, μέλη της οποίας είναι πολίτες τόσο της Ρωσίας, όσο και της Τουρκίας. Προς το παρόν δεν έχει τεθεί στην οργάνωσή μας το ζήτημα του εξισλαμισμού, αν και ορισμένοι λένε πώς σύντομα το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας θα αναγκάσει όλες μας να φορούμε μαντίλες''.

Τώρα η Τουρκία ετοιμάζει νέα έκδοση του Συντάγματος. Ένα από τα νέα σημεία του είναι η επίσημη αναγνώριση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η ύπαρξη ή έλλειψη ακριβώς αυτού του άρθρου του νόμου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το θρησκευτικό μέλλον της Δημοκρατίας.


ΠΗΓΗ Φωνη της Ρωσίας (της Μιλένα Φάουστοβα)
onalert.gr