Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ομπάμα, Κάμερον, Μέρκελ και Ολάντ είναι οι κύριοι επαίτες για την γενοκτονία στην Συρία!

Η συγκλονιστική εμπειρία του Δημήτρη Γιαννούση, χειρουργός, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, επέστρεψε πρόσφατα από τη Συρία. Οι εικόνες που έφερε μαζί του από τη χώρα που βιώνει τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια είναι σκληρές και άγριες.«Έμεινα στη Συρία σε μία περιοχή βόρεια του Χαλεπίου 45 ημέρες. Ήταν ένας συντριπτικός εμφύλιος πόλεμος. Έχω πάει και σε άλλα μέρη, αλλά αυτός ο πόλεμος είχε πολύ βαρέα όπλα, δηλαδή αεροπλάνα, πυραύλους και πάρα πολύ βαριά τραύματα. Τα θύματα ήταν και πολλοί άμαχοι» λέει στο in.gr.

Ο Δημήτρης εργάστηκε σε ένα νοσοκομείο που διαμορφώθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. «Είχαμε δύο πυραυλικές επιθέσεις στα 800 μέτρα από την περιοχή του νοσοκομείου» τονίζει.
Το σύστημα υγείας που λειτουργούσε άρτια στο παρελθόν, σήμερα έχει καταρρεύσει. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ υπάρχουν διαρκώς διακοπές στην παροχή νερού και ρεύματος.
«Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα ή απλές παθολογίες που δεν σχετίζονται με πολεμικά τραύματα, δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία. Γιατί όλα τους τα νοσοκομεία έχουν γίνει στρατιωτικά. Οπότε ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή το μοναδικό νοσοκομείο που μπορούσε να δει ανθρώπους που δεν είχαν πολεμικά τραύματα ήμασταν εμείς. Ακόμη και για μια σκωληκοειδίτιδα, για καισαρικές. Για παράδειγμα ένα παιδάκι με μεσογειακή αναιμία δεν μπορεί πια πουθενά να κάνει μετάγγιση. Ένα παιδί που έχει διαβήτη δεν μπορεί να βρει πουθενά τα φάρμακά του» λέει ο Δημήτρης.

«Συνολικά η δική μας μόνο ομάδα έκανε 86 μεγάλα χειρουργεία και είχαμε βαρύτατους τραυματισμούς από θραύσματα οβιδών και πυροβόλα όπλα. 14 από αυτές ήταν πολύ σοβαρές. Είχαμε και αρκετούς ακρωτηριασμούς».

Στην πρόσφατη συνέντευξή Τύπου που έδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή τα δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία τόνισαν ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή είναι καταστροφική και η παροχή βοήθειας υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται στόχος, νοσοκομεία καταστρέφονται και ιατρικό προσωπικό συλλαμβάνεται» εξηγεί η Δρ. Μαρί-Πιερ Αλιέ, πρόεδρος του γαλλικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών 2,5 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί στη χώρα, ενώ το 57% των νοσοκομείων έχει καταστραφεί και το 36% είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ανοίξει τρία νοσοκομεία στη βόρεια Συρία, έχουν περιθάλψει 16.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει 1.300 χειρουργικές επεμβάσεις. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εμπειρία εδώ και 40 χρόνια οπότε μπορούν να διαχειριστούν τέτοιου είδους ακραία περιβάλλοντα» λέει ο Δημήτρης Γιαννούσης.

«Εμείς αυτό που θα ευχόμαστε είναι να σταματήσει αυτός ο συντριπτικός πόλεμος για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους αυτούς που το έχουν μεγάλη ανάγκη» τονίζει και δηλώνει έτοιμος όποτε του το επιτρέψουν οι συνθήκες δουλειάς και οικογένειας να επιστρέψει πάλι στη Συρία.

Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ
news.in.gr