Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Νομιμοποίησαν το ψευδοκράτος με τις πλάτες του Ισραήλ!

Η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά τους τόνους για το θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων καθώς, παρά το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε προς το παρόν τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται να ορίσει την υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος των κατεχομένων ώστε να αρχίσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, η
Άγκυρα και το ψευδοκράτος θα ορίσουν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα και θα εκδώσουν άδειες για την εξόρυξη φυσικών πόρων, προφανώς σε απάντηση για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε μάλιστα ότι τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε δηλώσεις του Ερντογάν που φέρεται να είπε ότι η κίνηση των Ελληνοκύπριων είναι «ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα». Προειδοποίησε δε τις εταιρείες που θα εργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία με αποκλεισμό με έργα στην Τουρκία.
Εντωμεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε προς το παρόν τη χρήση στρατιωτικής βίας εκ μέρους της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά συνέδεσε τις κυπριακές γεωτρήσεις με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση και το Ισραήλ κάνουν κάτι τρελό στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν μετά τη συνάντηση, περίπου μιάμιση ώρας, που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όπου κυριάρχησε το θέμα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι κινήσεις της Λευκωσίας θα μπορούσαν να αναβάλουν το προγραμματιζόμενο για τον Οκτώβριο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τις γεωτρήσεις «ένα βήμα για να σαμποταριστεί η συνάντηση». Ωστόσο δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Εντωμεταξύ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζονται οι κινήσεις των τουρκικών σκαφών.
Η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση περιοχής με σκοπό τη διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης νοτίως της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας. Στη ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δύο πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή 55 μίλια βόρεια της πλατφόρμας του γεωτρύπανου.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Άγκυρα προγραμματίζει να βγάλει φρεγάτες στη Μεσόγειο, προφανώς σε μία κίνηση επίδειξης ισχύος, αν και πολλές βρίσκονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη, το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor», το οποίο έχει ναυλώσει η Άγκυρα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε τη Δευτέρα στον κόλπο της Αττάλειας χωρίς μέχρι στιγμής να έχει μπει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελορίζου.

Newsroom ΔΟΛ