Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

‘Βράζει’ το θέμα των Σκοπίων και ανακατεύουν τα σύνορα οι ‘φίλοι’ μας ευρωπέοι.

«Υπάρχει κίνδυνος με την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια», επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα “The Wall Street Journal”.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ,  εδώ και χρόνια  δεν έχουν εκφράσει προθυμία να εξετάσουν τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων στα Βαλκάνια, τώρα, όμως, λόγω του κινδύνου των εθνοτικών συγκρούσεων και  της αιματοχυσίας με τις πρόσφατες  διαμάχες  μεταξύ των Αλβανών και των  Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας έχει καμφθεί  και ξανασκέφτονται την ιδέα αυτή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ιδέα μιας νέας χάραξης των συνόρων,  δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, μετά από τη βία που ξέσπασε αυτό το καλοκαίρι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.
Η εφημερίδα WSJ υπενθυμίζει ότι ο πρώην συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Έρχαρντ Μπούσεκ, αναφέρθηκε πρώτη φορά στην έννοια της αλλαγής των συνόρων και αργότερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Dean Rorabaker, πρότεινε ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Ωστόσο, αν και αυτές οι ιδέες μπορούν  να προωθήσουν τη δυνατότητα αλλαγής της διεθνούς πολιτικής, υπάρχει ο κίνδυνος η αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου να  ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια», τονίζει η WSJ.
Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει, ακόμη, την ιδέα της ομοσπονδίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, μια ιδέα που φέρεται να προωθείται από τον υπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Ενώ την ιδέα της ομοσπονδίας, δεν θα ήθελε ούτε το Βελιγράδι, ούτε η Πρίστινα και μπορεί να φαίνεται δυσεφάρμοστη, εντούτοις ένα ομοσπονδιακό κράτος υπό την πλήρη αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πετύχαινε και στις δύο πλευρές να απέχουν από ακραίες θέσεις και να συνεχίσουν να βρίσκουν δημιουργικούς συμβιβασμούς», τελειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

Αχμέτι προς Γκρούεφσκι: Εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος θα γίνουν ταραχές στη χώρα!

Νοέμβριος 2, 2011.
Η καθυστέρηση στην ένταξη του ΝΑΤΟ και η καθυστέρηση στη λήψη ημερομηνίας για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να φέρει τη χώρα σε μεγάλη αναταραχή αφού διογκώνονται τα παράπονα των Αλβανών και μεγεθύνεται η διάσταση μεταξύ των εθνοτήτων, λόγω του άμεσου ενδιαφέροντος των Αλβανών των Σκοπίων να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή ένωση.
«Νομίζω ότι η καθυστέρηση θα έχει συνέπειες και αυτές οι συνέπειες μπορεί να είναι από διάφορες ομάδες της περιοχής, υπάρχει ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα μεταξύ των Αλβανών της πΓΔΜ», δήλωσε ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, συνεργάτης του συνασπισμού με το κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση Ora News και η οποία μεταδόθηκε και από την Alpha TV.

Ο Αχμέτι ισχυρίστηκε ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας καθυστερεί και αυτό έχει συνέπεια στην ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς και μπορεί αυτό να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις μέσα στο κράτος με συνέπειες στην περιοχή.

Σύμφωνα με σχολιασμό της ‘Άλφα ΤΒ’ η τηλεοπτική συνέντευξη του Αχμέτι συμπίπτει με την συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρέσβη Πώλ Γουώλερς και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μάλα Ρέσιτσα.

Η ανακοίνωση που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης από τον Αλβανό αρχηγό του DUI,  ξεκαθάριζε ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην ερχόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο.
--
Πηγή: plusinfo