Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τα νησιά που προεκτείνουν τα σύνορα μας κατά 50 και 70 ναυτικά μίλια εγκαταλείπονται με σχέδιο!

Στο έλεος του Θεού εξακολουθούν να βρίσκονται οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου εξαιτίας ενός νέου γραφειοκρατικού προβλήματος που έχει καταδικάσει το νησί σε ακτοπλοϊκή απομόνωση.
Κι ενώ αναζητείται επί μέρες μία υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που θα επιτρέψει στο «Σαμαριά» να βάλει πλώρη για το νησί, ο Δήμος Γαύδου μίσθωσε την Πέμπτη πλοίο για να πραγματοποιήσει ένα δρομολόγιο μεταφέροντας τα απολύτως απαραίτητα...
Σε κλοιό ανασφάλειας η Γαύδος
«Η κατάσταση στο νησί είναι δραματική», ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο αντιδήμαρχος Γαύδου, Μαθιός Τζανιδάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο. Ολοι σκέφτονται, αν τους συμβεί κάτι, πώς θα μπορέσουν να φύγουν. Ο κόσμος θέλει τρόφιμα. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι τα φάρμακα, διότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και έχουν προβλήματα υγείας. Αν δεν έχουν φάρμακα από την Παλαιόχωρα, που έρχονται από το Κέντρο Υγείας Καντάνου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». 
Ο κ. Τζανιδάκης σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει ζήτημα με την έλλειψη καυσίμων, ενώ σχετικά με τις αιτίες που καταδίκασαν -για μία ακόμα φορά- τη Γαύδο σε ακτοπλοϊκό αποκλεισμό, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό.   
Αναζητείται... ο υπουργός Ναυτιλίας
«Έχουν δρομολογηθεί ορισμένες καταστάσεις, αλλά σκοντάφτουν ξανά στη γραφειοκρατία», σημείωσε σχετικά ο κ. Τζανιδάκης και εξήγησε ότι το πρόβλημα, που έχει προκύψει αυτή τη φορά, δεν σχετίζεται με την υπόθεση του ρωσικού νηογνώμονα. «Το πρόβλημα με τον ρωσικό νηογνώμονα έχει τελειώσει. Αυτό που προέκυψε τώρα είναι το εξής: Για το δρομολόγιο Χώρα Σφακίων - Γαύδος υπογράφτηκε η σύμβαση καθυστερημένα στις 29 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η σύμβαση έληγε 31 Οκτωβρίου, δηλαδή είχαμε τρεις ημέρες κενό και παρότι έπρεπε υποχρεωτικά να εκτελεστούν τα δρομολόγια αυτά, δεν εκτελέστηκαν, διότι το καράβι που πήρε τον διαγωνισμό, το 'Δασκαλογιάννης', ήταν στη Σούδα. Οπότε από 1 Νοεμβρίου πήγαμε σε παράταση της σύμβασης. Ελα, όμως, που δεν υπάρχει τώρα καράβι και πρέπει να γίνει αλλαγή του καραβιού και από 'Δασκαλογιάννης' να πάει 'Σαμαριά'. Αυτό χρειάζεται πάλι υπογραφή του Χρυσοχοΐδη», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Γαύδου, ενώ στην ερώτηση, γιατί έχουν περάσει τόσες ημέρες χωρίς να λυθεί το ζήτημα, απάντησε: «Ψάχνουμε τον κ. Χρυσοχοΐδη δέκα ημέρες, αλλά, δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα. Πέρα βρέχει. Αυτοί δεν ασχολούνται με τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, αλλά με τα δικά τους. Οπότε αυτή τη στιγμή περιμένουμε, αν αντικατασταθεί ο υπουργός με τον καινούργιο υπουργό και να δούμε τι θα γίνει, ώστε να προχωρήσει η αντικατάσταση του καραβιού που εκτελεί το δρομολόγιο».
Σε ό,τι αφορά το άλλο δρομολόγιο Παλαιόχωρα - Γαύδος, που επίσης δεν εκτελείται, ο κ. Τζανιδάκης διευκρίνισε αρχικά ότι και σε αυτή την περίπτωση έχει δοθεί παράταση και πρόσθεσε: «Για το δρομολόγιο Παλαιόχωρα - Γαύδος  περιμένουμε την υπογραφή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Νικολάου Λίτινα. Ωστόσο, γι’ αυτή την καθυστέρηση δεν φταίει ο γενικός γραμματέας, αλλά η εταιρεία, διότι μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι δεν είχε πάει ο φάκελος της εταιρείας (σ.σ. της ΑΝΕΝΔΥΚ) που να δώσει τα χαρτιά ότι είναι εντάξει και να συνεχίσει τα δρομολόγια στο πλαίσιο της παράτασης».  
Καταλήγοντας ο αντιδήμαρχος Γαύδου υπογράμμισε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των κατοίκων του νησιού ο Δήμος μίσθωσε χθες το «Σαμαριά» για να μεταφέρει ορισμένα πράγματα. 
«Ο Δήμος, παρότι δεν έχει καθόλου λεφτά, μίσθωσε το 'Σαμαριά' για να πάει ένα δρομολόγιο με βασικά πράγματα, αφού από τις 15 Σεπτεμβρίου είχε να έρθει οχηματαγωγό. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική και το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει ανασφάλεια στον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή: Cretalive.gr - Χανιώτικα Νέα