Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Το Καστελόριζο διαθέτει αφαλατωμένο νερό, αλλά η Λιβύη θα έχει πόσιμο,θα ποτίσουμε τις νέες κατοχικές δυνάμεις.

Την άμεση βοήθεια του Λιβυκού λαού με την παροχή πόσιμου νερού πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή Διάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.Μετά το τέλος των εργασιών ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης τη θέληση της Ελλάδας να συμβάλλει στην όλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Λιβύης.
«Από την πρώτη στιγμή» δήλωσε, «η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια μιας ειρηνικής επίλυσης, αλλά και μιας ουσιαστικής δημοκρατικής πορείας για τον Λιβυκό λαό. Στη νέα φάση που ξεκινάει σήμερα για τη χώρα, η Ελλάδα μπορεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών με στόχο την εξασφάλιση μιας ειρηνικής μετάβασης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης υπέβαλε πρόταση για άμεση βοήθεια παροχής νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ. «Μόλις πάρουμε το "πράσινο φως" για τη χρηματοδότηση», είπε ο κ. Παπανδρέου, η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να μεταφέρει με πέντε ειδικά τάνκερ, 170.000 κυβικά νερού κάθε δέκα μέρες στην Τρίπολη, με στόχο την κάλυψη του 50% των αναγκών του λιβυκού λαού σε πόσιμο νερό.
Εξήγησε ότι είναι σε επαφή με τη νέα ηγεσία καθώς και με τους διεθνείς οργανισμούς για την υλοποίηση της προσπάθειας.
Παράλληλα η Κρήτη αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και για τη μεταφορά δομικών και άλλων υλικών, απαραίτητων για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή, «να αποβεί η αραβική άνοιξη η βάση για μια νέα συνεργασία των λαών της Μεσογείου, με νέες ευκαιρίες για τη συνάντηση των πολιτισμών μας, τη συνάντηση των νεολαιών μας, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η Μεσόγειος και η Ελλάδα».

Τέλος, απαντώντας σχετικό ερώτημα έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας σωστής και διαφανούς διαχείρισης των πετρελαίων της χώρας προς όφελος του Λιβυκού λαού, ώστε να δοθεί τέλος στη διαφθορά που ίσχυε επί εποχής Καντάφι.

newsit.gr