Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το Ισραήλ φακελώνει μέσω κινητών τηλεφώνων τους Εβραίους και μή Εβραίους.

Απέσυρε εφαρμογή «εντοπισμού Εβραίων» από τη Γαλλία η Apple.
Η εφαρμογή έβρισκε ποιες διασημότητες ή άλλα δημόσια πρόσωπα ήταν Εβραίοι ή όχι. H εφαρμογή σύμφωνα με την αντιρατσιστική ομάδα SOS Racisme παραβίαζε το γαλλικό νόμο περί συλλογής προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.
Από την πλευρά του, ο δημιουργός της εφαρμογής Γιόχαν Λεβί χαρακτήρισε την εφαρμογή «ψυχαγωγική», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτήν.
Συγκεκριμένα, ο 35 χρονος Γαλλοεβραίος ανέφερε: «Δεν εκπροσωπώ όλους τους Εβραίους, αλλά ως Εβραίος ο ίδιοςο ﷽﷽﷽ξέρω ότι στην κοινότητά μας ρωτούν συχνά αν αυτή ή η άλλη διασημότητα είναι Εβραίος ή όχι. Για μένα, δεν υπάρχει τίποτα υποτιμητικό το να λες για κάποιον αν είναι Εβραίος ή όχι. Αντιθέτως, είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με την περηφάνεια».
Ο Λεβί είχε μαζέψει πληροφορίες για την εφαρμογή, συγκεντρώνοντας μια λίστα 3.500 ατόμων μέσω διαφόρων πηγών στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η οποία θεσπίστηκε μετά το Δεύτερο Πακόσμιο Πόλεμο, απαγορεύεται η συγκέντρωση χωρίς άδεια προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου. Η ποινή φτάνει ως και τα 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.
Η εφαρμογή εξακολουθεί να παραμένει διαθέσιμη εκτός Γαλλίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αpple αναγκάζεται να αποσύρει εφαρμογή της. Το Ιούνιο αναγκάστηκε να αποσύρει μια εφαρμογή στην αραβική γλώσσα, που ονομαζόταν «Τρίτη Ιντιφάντα», μετά από επικρίσεις του Ισραήλ για υποκίνηση βίας.

tvxs.gr