Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχαιοκάπηλοι Αμερικανοί και Τούρκοι σε βάρος της ορθοδοξίας.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β' ανακοίνωσε σήμερα ότι το μουσείο του πανεπιστημιακού ιδρύματος Μενίλ, στο Χιούστον του Τέξας, ύστερα από μια μακρά επαφή δύο ετών, κοινοποίησε τελικά την απόφασή του να επιστρέψει τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που βρίσκονταν στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση και οι οποίες είχαν κλαπεί και πουληθεί από Τούρκους στο εν λόγω αμερικανικό μουσείο.
Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, «μας είχε επισκεφθεί η κόρη του Μενίλ συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας.
 Εμείς είπαμε ότι δεν θα δώσουμε άλλη παράταση για επιστροφή των τοιχογραφιών γιατί παράταση είχε δώσει παλαιότερα δύο φορές ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’. Είχαμε καταστήσει σαφές ότι οι τοιχογραφίες αυτές ανήκουν στην Εκκλησία της Κύπρου και πρέπει να επιστραφούν.
 Φαίνεται ότι δεν ήθελαν να πάμε μέσω δικαστηρίου και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση πολύ σύντομα να δεχθούμε τις τοιχογραφίες στον δικό τους χώρο».
Οι Τούρκοι κατακτητές αποκόλλησαν το 1980 τις τοιχογραφίες, τις έκαναν 34 κομμάτια και τις πούλησαν έναντι 900.000 ευρώ στο Ίδρυμα Μενίλ με τη συγκατάθεση του τότε Αρχιεπισκόπου και του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ωστόσο, το συμβόλαιο για την πώληση ανέφερε ότι έπειτα από 20 χρόνια οι τοιχογραφίες θα επιστρέφονταν στην Εκκλησία της Κύπρου.
Το συμβόλαιο λήγει στις 13 Φεβρουαρίου του 2012 και έτσι, θέλοντας να αποφύγει δικαστική διαμάχη με την Εκκλησία της Κύπρου, το Ίδρυμα θα επιστρέψει τις τοιχογραφίες στην Κύπρο.
Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τον Παντοκράτορα που υπήρχε στο θόλο της εκκλησίας, καθώς και άγιους και προφήτες που βρίσκονταν γύρω του. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες είναι και η Παναγία Δεόμενη, η οποία κρατά στα χέρια της τον Χριστό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr