Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Στημένη ενέργεια στο Καστελόριζο από ισραηλινούς και Τούρκους.

Η εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν μαθηματικά βέβαιη την επομένη της κρίσης των Ιμίων για λόγους που καθίστανται κυριολεκτικά αδιάφοροι υπό το βάρος των τελευταίων ραγδαίων διπλωματικών εξελίξεων.
 Όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε ιστορικό γεγονός, από τη διαμορφούμενη κατάσταση δε λείπουν οι τραγικές ειρωνίες: Ο Δκτης Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος Can Erenoglu βρίσκεται από χθες προφυλακισμένος για συμμετοχή στα πραξικοπηματικά σχέδια κατά της ισλαμικής κυβέρνησης, η οποία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Καστελόριζο. Το δε Ισραήλ μόλις πριν τρία χρόνια και κατά την τουρκο-ισραηλινή άσκηση Reliant Mermaid Χ αναγνώριζε το Καστελόριζο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας ως «τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης».
 Στα καθ΄ημάς και σε καιρούς χαλαιπούς, η Ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα κρίσιμα εκείνα οπλικά συστήματα που θα διασφαλίσουν την αποτροπή κάθε εχθρικής ενέργειας ή την επιτυχή έκβαση οποιασδήποτε διαταχθείσας αποστολής.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της τις πλέον προηγμένες εκδόσεις δύο κορυφαίων τύπων μαχητικών αεροσκαφών διεθνώς, Mirage 2000-5 Mk2 και F-16 Block 52+/Μ με υπέρτερο απόθεμα βλημάτων ΒVR και φονικό οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βομβών, βλημάτων κατά στόχων επιφανείας και βλημάτων υποστρατηγικής κρούσης. Επιπρόσθετα, η ΠΑ διατηρεί συντριπτικό πλεονέκτημα του συντονισμού της δράσης των μαχητικών της, από τα 4 Αερομεταφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye EMB-145H της 380 Μοίρας, τα οποία διασυνδέονται με 6 συστοιχίες Patriot PAC-3 χάρη στον εξοπλισμό Link-16. Το επιχειρησιακό περιβάλλον είναι ιδανικό για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από το Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους στη Τανάγρα που αξιοποιεί του δορυφόρους επιτήρησης HELIOS-II.
Η εκπαίδευση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εγγυώνται την επιτυχή εκτέλεση των Πολεμικών Σχεδίων.

strategyreport.gr