Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε σαφές χθες ότι εάν οι Παλαιστίνιοι αποπειραθούν να επιτύχουν την αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον θα εμποδίσει αυτή την εξέλιξη.
«Εάν αυτή (η πρόταση) έλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιταχθούμε πολύ σθεναρά, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι θα ήταν αντιπαραγωγική. Δεν θεωρούμε ότι πραγματικά θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα που θέλουμε, που είναι μια λύση δύο κρατών», είπε ο Ομπάμα.
Την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο εάν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια πρόταση απόφασης για την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους, όμως ο Ομπάμα δεν είχε αναφερθεί άμεσα στο θέμα ως χθες.
«Αυτό που έχουμε πει είναι πως το ότι (οι Παλαιστίνιοι) πάνε στον ΟΗΕ είναι ένας περισπασμός, δεν επιλύει το πρόβλημα», δήλωσε.
«Το ζήτημα θα επιλυθεί μόνον εάν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι καταλήξουν σε συμφωνία».Οι Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να θέσουν το αίτημά τους σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, όπου έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο, όπως στο ΣΑ.
«Το ζήτημα θα επιλυθεί μόνον εάν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι καταλήξουν σε συμφωνία».Οι Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι θα προσπαθήσουν να θέσουν το αίτημά τους σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, όπου έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο, όπως στο ΣΑ.
«Στο επίπεδο της Γενικής Συνέλευσης έχουμε λιγότερη επιρροή στην διαδικασία... θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όποια ενέργεια λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη θα μπορέσει να οδηγήσει τα μέρη πίσω στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων αντί να τα απομακρύνει κι άλλο», είπε ο Ομπάμα.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε την Κυριακή ότι οι παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να θέσουν το αίτημα αναγνώρισης κράτους στα Ηνωμένα Έθνη παρά τις αμερικανικές «απειλές» περί διακοπής της οικονομικής βοήθειας.
Η παγκόσμια οικονομία θα παραμένει αδύναμη όσο δεν επιλύεται η κρίση χρέους στην ΕΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων και ανησυχιών στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
Μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες. «Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, νομίζω, όσο αυτό το θέμα δεν επιλύεται», είπε και πρόσθεσε πως «θα είναι ένα σημαντικό θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) που λαμβάνει χώρα το Νοέμβριο» στη Γαλλία.
Ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά είναι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση.
«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. (Οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες», είπε ο Ομπάμα.
Ο Ομπάμα σχολίασε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχετε ένα ενιαίο νόμισμα αλλά όχι ένα ενιαίο σύνολο οικονομικών πολιτικών, και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία». Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή κρίση προκαλεί μεγάλα προβλήματα και στην διεθνή, παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Η κρίση έχει «τεράστιες συνέπειες για την Αμερική, ολόκληρο το ημισφαίριο, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε.
«Είναι δύσκολο να υπάρξει συντονισμός όταν έχεις τόσες πολλές χώρες, με διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, που προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, νομίζω, αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλύεται».
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσθέσουν στο ενιαίο νόμισμα ένα «πιο αποτελεσματικό σύνολο συντονισμένων δημοσιονομικών πολιτικών», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Εάν οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στο ότι... οι χώρες εντός της Ευρώπης προτίθενται να υποστηρίξουν τους εταίρους τους στην ευρωζώνη, και ότι οι χώρες αυτές προτίθενται να κάνουν βήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους και της ανάπτυξης και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τότε θα φαινόταν μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
kathimerini.gr