Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ρωσία: Άφησαν το Αιγαίο και πήγαν στην Aρκτική.

Η Ρωσία θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, μια περιοχή από την οποία το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνει μακριά, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
«Τα βόρεια σύνορά μας ήταν κλειστά εξαιτίας του πάγου και της δριμύτητας του κλίματος» δήλωσε ο Άντον Βασίλεφ, ειδικός πρέσβης στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Όμως, οι πάγοι εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να αφήσουμε 20.000 χιλιόμετρα χωρίς επιτήρηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι» ανέφερε ο Βασίλεφ σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας και η ζήτηση για νέες πηγές ενέργειας καθιστούν απαραίτητη τη σύναψη νέων και σαφέστερων διεθνών συμφωνιών για την κατανομή των φυσικών πόρων της Αρκτικής και τη χρήση της, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μόνον οι χώρες του Συμβουλίου της Αρκτικής --και όχι ξένοι οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση-- θα πρέπει να θέσουν τις βάσεις για τις συμφωνίες αυτές, εξήγησε. «Η Αρκτική θα πρέπει να χρησιμοποιείται απ' όλους ... όμως εμείς που ζούμε εκεί θα πρέπει να θέσουμε τους κανόνες του παιγνιδιού» τόνισε ο Βασίλεφ.
Το Συμβούλιο της Αρκτικής είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ που περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Δανία, τη Γροιλανδία, τα νησιά Φερόες, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α.. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται σήμερα το απόγευμα να μιλήσει σε διεθνές φόρουμ με θέμα την Αρκτική στο Αρχανγκέλσκ, ρωσικό λιμάνι στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

zougla.gr