Οι αρχές του Κοσόβου πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα για την ένωση Κοσόβου-Αλβανίας και όχι συνομιλίες με το Βελιγράδι, δήλωσε ο αρχηγός του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι.
«Αντί να συζητούν με τα Τίρανα για την ένωση Κοσόβου-Αλβανίας, οι πολιτικοί μας επιθυμούν να συζητήσουν για την εσωτερική διαίρεση του Κοσόβου», ανέφερε ο αρχηγός του Κινήματος, στη διάρκεια επίσκεψης στην Κλίνα, όπου κήρυξε την έναρξη εκστρατείας κατά του αναγγελθέντος διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Ο Αλμπίν Κούρτι συγκρότησε, στις 15 Σεπτεμβρίου, το πρώτο συμβούλιο του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», με στόχο την αύξηση της επιρροής στην κοινή γνώμη, την οποία καλεί να ταχθεί κατά των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχών του Κοσόβου και της Σερβίας.
Ο αρχηγός του Κινήματος είπε ότι, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αναγκαίες, επειδή "η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη γενοκτονία σε βάρος του αλβανικού λαού". Οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, σύμφωνα με την άποψή του, έχουν στόχο την υλοποίηση του σχεδίου έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
«Εμείς συγκροτούμε τις δομές μας για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, είτε πρόκειται για εκλογές, είτε για κάτι άλλο. Μαζί με το λαό θα διαδηλώσουμε με μόνιμο σύνθημα «Όχι στις διαπραγματεύσεις-Αυτοδιάθεση».
Ο Αλμπίν Κούρτι, πρώην αρχηγός του φοιτητικού κινήματος και πολιτικός κρατούμενος, έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός πολιτικής σκηνής στο Κόσοβο, ασκώντας κριτική στις αρχές της Πρίστινας και εμμένοντας στη θέση ότι δεν χρειάζεται διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.
Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο Βέτον Σουρόι, ο οποίος υπήρξε ηγέτης του μεταρρυθμιστικού κόμματος ORA και ήταν βασικό στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινα για το καθεστώς του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η ένωση με την Αλβανία αποτελεί μακρινό όνειρο για αυτούς ο Σουρόι απαντάει:
"Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένωση της Αλβανίας και του Κοσόβου σε ένα κράτος. Το Κόσοβο πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο. Ομως, σε περίπτωση ένταξης τόσο της Αλβανίας όσο και του Κοσόβου στην ΕΕ, ουσιαστικά θα επιτευχθεί η ένωσή τους στο πλαίσιο πάντα της ΕΕ."