«Φοβού τους … Ιουδαίους και δώρα φέροντες»! Στον οικονομικό και ενεργειακό έλεγχο της Κύπρου αποβλέπει το Ισραήλ με μία δελεαστική πρόταση που έκανε η ισραηλινή κυβέρνηση προς την κυβέρνηση Χριστόφια.Σύμφωνα με αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες της «Ρ», η κυβέρνηση Νετανιάχου πρότεινε στην κυπριακή κυβέρνηση να τροφοδοτεί δωρεάν την Κύπρο με φυσικό αέριο και καύσιμα, που θα αντλούνται από το ισραηλινό οικόπεδο, το οποίο συνορεύει με την Κύπρο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Χριστόφια δεν έκανε δεκτή την πρόταση του Ισραήλ, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη με συμβόλαια με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες μέχρι το 2020.Η ισραηλινή πρόταση για δωρεάν φυσικού αερίου περιλαμβάνει και την ΑΗΚ, ωστόσο δεν έγιναν γνωστά τα ανταλλάγματα που ζητά το Ισραήλ από την κυπριακή κυβέρνηση.
Τα «χρυσά» οικόπεδα του Ισραήλ
Τα «χρυσά» οικόπεδα του Ισραήλ
Όπως είναι γνωστό, τους πρώτους μήνες του 2010 η Noble Energy και οι ισραηλινές εταιρείες, με τις οποίες έχει από κοινού αναλάβει το έργο από την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δύο υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου έξω από τις ακτές του Ισραήλ, που έγιναν γνωστά ως «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαθέτουν σχεδόν 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου (πάνω από τα διπλάσια αποθέματα της Μ. Βρετανίας).Η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey) υπολόγισε, ότι η Λεκάνη Λεβάντ – Ανατολικής Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο ίσως απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο.
Το μικρότερο από τα δύο κοιτάσματα, το «Ταμάρ», με 8,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, μπορεί σύμφωνα με αναλυτές της HIS Global Insight του Λονδίνου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ τουλάχιστον μέχρι το 2025. Το κοίτασμα «Λεβιάθαν», με αποθέματα 16 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών αερίου, όχι μόνο θα εξασφάλιζε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, αλλά θα το μετέτρεπε και σε χώρα εξαγωγής ενέργειας. Το «Λεβιάθαν» εντοπίζεται σε απόσταση 130 χλμ. από τη Χάιφα, σε κοντινή απόσταση από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Noble Energy, συνδεδεμένη με εβραϊκά συμφέροντα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι έλαβε όλες τις απαραίτητες άδειες για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Η αμερικανική εταιρεία που έχει ποσοστό 36% στο πεδίο Ταμάρ, διαθέτει επίσης ποσοστό 47% στο μοναδικό υφιστάμενο παραγωγικό κοίτασμα του Ισραήλ, στο πεδίο Mari-B νοτιότερα.
Συνεταίρος της Noble Energy, είναι η Ισραηλινή Delek, το όνομα της οποίας είχε ακουστεί ως ενδιαφερομένης για την Shell Hellas.
Οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy οι γεωλογικές πιθανότητες για εύρεση κοιτασμάτων στο Λεβιάθαν είναι 50%. Σημειώνεται, ότι η Delek εξαγόρασε πρόσφατα ποσοστό 1% της Noble Energy έναντι 140 εκατ. δολαρίων, αυξάνοντας το ποσοστό που κατέχει στο 3%.
Οι σημαντικότατες αυτές εξελίξεις φυσικά είναι σε πλήρη γνώση της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς το φυσικό αέριο που εντοπίστηκε στις περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ, εφάπτεται του κυπριακού οικοπέδου 12, στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι στη ζώνη που έχει οριοθετήσει η Κύπρος και ειδικότερα στο οικόπεδο 12, οι έρευνες διεξάγονται επίσης από την αμερικανοεβραϊκή εταιρεία Noble Energy, στην οποία και παραχωρήθηκαν τα σχετικά δικαιώματα από το υπουργείο Εμπορίου το 2008.