Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Νόμοι κατά της ορθοδόξου παραδόσεως προωθούνται με γοργούς ρυθμούς. Τροχοπέδη μητροπολίτες και ΟΤΑ για καύση νεκρών.

Μετά από διαδικασίες που κράτησαν αρκετές δεκαετίες -όπως παραδέχτηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη- κατά παράβαση του Συντάγματος, της Διεθνούς Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά Δικαιώματα, η Ελλάδα, μόλις το 2006, ενσωμάτωσε νόμο που αφορά το δικαίωμα της καύσης.
 Το 2009 εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και πέρσι το Μάιο υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρύθμιζε όλες τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ). Ωστόσο, εκτός από τις τρεις περιπτώσεις που αφορούν στο νομό Αττικής (και βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης), οι ΟΤΑ εμφανίζονται διστακτικοί στην προώθηση της δημιουργίας ΚΑΝ, γεγονός που αποδίδεται και στην έλλειψη βούλησης να αντιταχθούν στις αντιδράσεις των οικείων μητροπολιτών. Επιπλέον, εκπρόσωποι οργανώσεων που υποστηρίζουν το δικαίωμα της επιλογής του τρόπου ταφής, αποδίδουν ατολμία στο νόμο, καθώς μεταξύ άλλων ορίζεται και ένα διάστημα 60 ωρών, το οποίο πρέπει να περάσει για να γίνει η τελετή της καύσης, γεγονός που επιβαρύνει ψυχολογικά τους οικείους του θανόντα.

Πάντως, αρκετοί έχουν σπεύσει σε γραφεία τελετών και έχουν συμπληρώσει μία αίτηση του νόμου 105, με την οποία εκφράζουν την επιθυμία τους να ακολουθηθεί η διαδικασία της καύσης. Το κόστος για τη δημιουργία ενός ΚΑΝ υπολογίζεται περίπου στις 300.000 ευρώ με τη χρήση των πλέον οικολογικών συστημάτων, ενώ, όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ, δικαίωμα δημιουργίας ανάλογων χώρων μπορούν να έχουν και ιδιώτες, εφόσον θελήσουν οι ΟΤΑ να συνεργαστούν μαζί τους.

Και ιερέας στις τελετές
«Υπολογίζουμε ότι πάνω από 1.000 σοροί μεταφέρονται ετησίως στη γειτονική Βουλγαρία για καύση. Το κόστος κυμαίνεται από 2.300 έως 3.000 ευρώ συμπεριλαμβανόμενης της μεταφοράς συγγενών και της τελετής», αναφέρει ο Νικόλαος Παχούμης, ιδιοκτήτης οίκου τελετών. Στη Βουλγαρία, πάντως, η τοπική -επίσης ορθόδοξη- Εκκλησία έχει λύσει το θέμα από το 1976, όταν με απόφαση της Ιεράς Συνόδου αφέθηκε το θέμα της διαδικασίας της ταφής στην επιθυμία των πιστών. Μάλιστα πριν από την καύση, ιερέας τελεί την αντίστοιχη τελετή, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου, το 50% των πολιτών της Σόφιας είχε επιλέξει την καύση.
Οι «δουλειές» που ανοίγει στη γειτονική χώρα η διστακτικότητα των τοπικών αρχόντων να προχωρήσουν στη δημιουργία ΚΑΝ είναι ενδεικτικές από το γεγονός ότι ήδη ετοιμάζεται ένας ακόμη χώρος καύσης νεκρών στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας, προκειμένου να μειωθεί περισσότερο η απόσταση που αναγκάζονται να διανύσουν οι συγγενείς από την Ελλάδα που συνοδεύουν τη σορό.