«Κυρίες και κύριοι, θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου με πνεύμα ειρήνης και με απόλυτη επίγνωση των δικαιωμάτων μας ως πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου».
Με τα λόγια αυτά ο ελληνοαμερικανός πολιτευτής Κρίς Σπύρου δήλωσε αποφασισμένος να μεταβεί, μαζί με ακόμα 250 άτομα από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να τελέσουν θεία λειτουργία στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Όπως ο κ.Σπύρου δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα, «η τέλεση της πρώτης χριστιανικής θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία μετά από 557 χρόνια αποτελεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο για να ανακτήσουμε την θρησκευτική μας ταυτότητα και να αποτίσουμε φόρο τιμής στην παράδοση και στην προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο περίλαμπρος Ναός, που μετά την Άλωση του 1453 ο Σουλτάνος Μωάμεθ τον μετέτρεψε σε ισλαμικό τέμενος, από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο και υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.
«Δεν σκοπεύουμε να πληρώσουμε εισιτήριο για την είσοδό μας στο Ναό» κατέστησε σαφές ο κ.Σπύρου και παρουσίασε μια φωτογραφία που εικόνιζε τον Πάπα Παύλο Στ' να προσεύχεται γονατιστός στο Ναό. "Δε νομίζω ότι πλήρωσε εισητήριο" είπε ο κ.Σπύρου και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση και συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδος και των ΗΠΑ.
«Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να μας επιτρέψουν. Ούτε σήμερα, ούτε προχθές, ούτε παραπροχθές. Δεν ξέρω εσείς τι ζητήσατε και τι σας απάντησαν. Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα. Εμείς τους ειδοποιήσαμε ότι θα πάμε στις 17 Σεπτεμβρίου» απάντησε ο ελληνοαμερικανός πολιτευτής σε ερώτημα δημοσιογράφου αν έχει λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία. Προηγουμένως ο κ.Σπύρου είπε ότι οι δικηγόροι του Οργανισμού του, στην Ουάσινγκτον, έχουν «ξεκινήσει διάλογο» με εκπροσώπους της Τουρκίας. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος και το επίπεδο του διαλόγου.
«Η Τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προσδιορίζει την χρήση ιερών χώρων στην χώρα της, κατά πόσο μπορεί να προσδιορίζει τη χρήση ιερών χώρων αλλού» είπε ο κ.Σπύρου απαντώντας στο ερώτημα αν υποστηρίζει το δικαίωμα της γειτονικής χώρας να ασκήσει τα θρησκευτικά δικαιώματά της στην Ελλάδα.
Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός επανέλαβε παλαιότερες δηλώσεις του ότι «ο Πατριάρχης δυστυχώς είναι στην ίδια μοίρα με την Αγία Σοφία, είναι όμηρος και δεν το θεωρούμε δέον να εμπλέξουμε έναν όμηρο με αυτούς που μπορεί να κάνουν τη ζωή του χειρότερη απ’ ότι είναι σήμερα».
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον ιερέα που θα τελέσει τη θεία λειτουργία και την προέλευσή του ο κ.Σπύρου είπε ότι η «Παγκόσμια Ενορία» (!) που δημιούργησε δεν θα μπορούσε να μην έχει έναν κανονικό(;) ιερέα για τέλεση της λειτουργίας.
«Έχουμε Ιερέα. Οι Κανόνες της θρησκείας μας λένε ότι η ενορία επιλέγει τον Ιερέα. Επομένως επειδή η “Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφιάς” δεν έχει Δεσπότη δικό της, ακόμη, θα επιλέξουμε τον ιερέα. Και έχουμε όχι μόνον έναν. Έχουμε ιερείς που θα έχουμε μαζί μας»
Επιμένοντας στην καινοφανή θέση του, η οποία μάλλον είναι αντίθετη με τους Ιερούς Κανόνες και τη δισχιλιετή παράδοση της Χριστιανικής Εκκλησίας, απάντησε ως εξής σε παρεμφερή ερώτηση.
«Έχουμε Ιερέα. Η θρησκευτική μας ιστορία λέει ότι η ενορία επιλέγει τον ιερέα. Και αυτοί βάζουν τα κριτήρια της θρησκευτικής του αξίας και ύπαρξης. Η “Παγκόσμια Ενορία της Αγιάς Σοφιάς” δεν υπάγεται σε Επισκοπή για να χρειάζεται να δώσει λόγο σε Επίσκοπο ή σε Αρχιεπίσκοπο. Είναι μια ενορία όπως οι ενορίες στην Αμερική, στην Γερμανία, στην Αυστραλία. Εμείς λεγόμαστε “Παγκόσμια Ενορία της Αγιάς Σοφιάς” και θρησκευτικά μας δίνει το δικαίωμα να επιλέξουμε τον Ιερέα μας. Και θα έχουμε Ιερέα μια χαρά» είπε ο κ.Σπύρου ενώ στην συνέντευξη τύπου, όπως είπε ο ελληνοαμερικανός πολιτευτής, παρέστη και ο "επίσκοπος Χρυσόστομος", Πατριαρχικός Έξαρχος της "Εκκλησίας της Ουκρανίας" (;).
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ.Σπύρου στο ερώτημα εάν θα υποστήριζε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία ενός τουρκικής καταγωγής αμερικανού πολιτευτή ή απλού πολίτη να δημιουργήσει μια κίνηση με σκοπό την τέλεση ιεροπραξίας στο Τζαμί του Μοναστηρακίου στην Αθήνα που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
«Θα είμαι μαζί του. Εάν ένας μουσουλμάνος πιστός ασχέτου εθνικής ταυτότητας διεκδικούσε έναν θρησκευτικό του χώρο εγώ θα ήμουν μαζί του γιατί η δική μου θρησκεία μου επιτρέπει να συμπροσευχηθώ μαζί του και θα ήμουν εκεί. Το είπα και πριν εάν σήμερα το τέμενος του Ομάρ στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ είχε μετατραπεί από την Κυβέρνηση του Ισραήλ σε μουσείο θα ήμουν ο πρώτος που θα πήγαινε με όποιας εθνικότητας μουσουλμάνο να πούμε στο Νετανιάχου ότι δεν είναι πρέπον και δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά δεν έγινε και δεν πάω».
Να σημειωθεί ότι οι νομικοί σύμβουλοι της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» στις ΗΠΑ απέστειλαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν με την οποία τον καλούν σε διάλογο για την χρήση του Ναού της Αγίας Σοφίας.
Στην συνέντευξη τύπου μίλησε και ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού στην Ελλάδα κ.Αχιλλέας Δημητριάδης ο οποίος αναφέρθηκε στις νομικές πτυχές της διεκδίκησης επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως χριστιανικού Ναού έτσι όπως αυτές θα διατυπωθούν ενώπιων τοπικών δικαστικών Αρχών αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.