Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Φωλιά ακραίων ισλαμιστών η Βοσνία

«Τι σκοπεύετε να κάνετε με την Γκόρνα Μαόκα;», ήταν ένα από τα πρώτα ερωτήματα που είχε απευθύνει στους βόσνιους αξιωματούχους ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε το Σεράγεβο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη δράση ριζοσπαστών ισλαμιστών στη Βοσνία.
Η Γκόρνα Μαόκα, ένα μικρό πρώην σερβικό χωριό της Βορειοανατολικής Βοσνίας, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το Μπρτσκο και όχι πολύ μακριά από την Τούζλα, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι βοσνιακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε αυτό.
Η επιχείρηση «Φως», όπως ήταν η κωδική ονομασία της, είχε ως στόχο «την ταυτοποίηση ατόμων υπόπτων, που απειλούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και τη συνταγματική τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και προωθούσαν το εθνικό, φυλετικό και θρησκευτικό μίσος».
Τουλάχιστον αυτό καταγραφόταν επισήμως ως πρόθεση των αρχών στη μεγαλύτερη επιχείρηση της αστυνομίας της χώρας μετά τον πόλεμο του 1992-1995, με συμμετοχή περίπου 600 ανδρών της βοσνιακής αστυνομίας. Σύμφωνα πάντα με τις αρχές κατά την έρευνα τότε βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο, ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως ηγέτης της οργάνωσης σεΐχ Νουσρέτ Ιμάμοβιτς. Ο Ιμάμοβιτς ήταν ο πιο γνωστός από τη σκεπασμένη με συνωμοτικό μυστήριο μικρή κοινότητα της Γκόρνα Μαόκα λόγω των κηρυγμάτων και των θέσεών του που δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα http://www.putvjernika.com/
 («Μονοπάτι των Πιστών»).

Πολλοί αναλυτές τότε κατέγραφαν ότι με την επέμβαση αυτή -έστω και καθυστερημένη- των αρχών επιχειρούταν να σταλεί ένα μήνυμα προς την Ευρώπη για την πρόθεση της χώρας να γυρίσει σελίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων. Κάποιοι μάλιστα ιδιαίτερα αισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί λίγους μήνες αργότερα, όταν τον Απρίλιο που πέρασε θα εξεταζόταν το θέμα βίζας για τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής.

Ενδεικτικό είναι ότι την ίδια ημέρα με την επέμβαση της αστυνομίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Βοσνίας Σαντίκ Αχμέτοβιτς, που συμμετείχε στο 13ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας στο Βερολίνο, μιλούσε για πρόοδο της Βοσνίας και αποφασιστικότητά της να συμβάλει «στη στρατηγική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Εκπρόσωπος του Γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Βοσνίας τόνιζε ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί «εξελίξεις σε ορισμένες ιστοσελίδες» και ο φερόμενος πνευματικός ηγέτης των σαλαφιτών σεΐχ Ιμάμοβιτς είχε μπει στο στόχαστρο με τα σχόλιά του το προηγούμενο διάστημα για μία ποσότητα όπλων που έδιναν οι βοσνιακές αρχές στις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Επιπλέον από την ιστοσελίδα του άφηνε να εννοηθεί ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον μη μουσουλμάνων ήταν αποδεκτές για το Ισλάμ.

«Φοβού τον Αλλάχ»
Για χρόνια η κοινότητα των Ουαχαμπιτών της Γκόρνα Μαόκα κινούταν και δραστηριοποιούταν ανενόχλητη στην καρδιά της Βοσνίας. Κανένας βόσνιος ή δυτικός αξιωματούχος δεν είχε διανοηθεί να περάσει τα σύνορα της μικρής πόλης, που στην είσοδό της προειδοποιούσε ότι εκεί επικρατεί ο «Φόβος του Αλλάχ». Η μικρή κοινότητα των Ουαχαμπιτών ζούσε σε έναν δικό της κόσμο. Οι περισσότεροι ασχολούνταν με αγροτικές εργασίες, οι άντρες άφηναν γενειάδες, οι γυναίκες ντυμένες στα μαύρα, τα παιδιά δεν πήγαιναν στα δημόσια σχολεία, αλλά διδάσκονταν αραβικά και το κοράνι, ενώ οι πινακίδες στο δρόμο ήταν κι αυτές γραμμένες στην αραβική. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αρνούνταν να δουν τηλεόραση ή να ακούσουν ραδιόφωνο, δεν χρησιμοποιούσαν κινητά και δεν επιθυμούσαν να έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Ο μόνος νόμος που επικρατούσε ήταν η σαρία, και αν δεν υπήρχαν πληροφορίες για συμμετοχή των κατοίκων σε στρατιωτικές ασκήσεις ή οι βοσνιακές αρχές δεν επιθυμούσαν να δείξουν αποφασιστικότητα προς το δυτικό παράγοντα ή δεν πιέζονταν, μπορεί να συνέχιζαν ανενόχλητοι το έργο τους.

«Πρόσκληση στον Παράδεισο»
Το φαινόμενο Γκόρνα Μαόκα ωστόσο δεν είναι η εξαίρεση. Οι προσπάθειες εξισλαμισμού και μάλιστα ακραίων τάσεων του Ισλάμ στην περιοχή της Βαλκανικής είναι συνεχείς. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ένας Γερμανός και ένας Έλληνας πρόσφατα εξισλαμισμένοι διοργάνωναν συνέδρια με θέμα «Πρόσκληση στον Παράδεισο» (Posiv u Raj) από το Σεράγεβο μέχρι τη Ζένιτσα, την Τούζλα και το Τράβνικ, καλώντας τους Βόσνιους να ασπαστούν το Ισλάμ. Παράλληλα ξένες μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την απρόσκοπτη δράση ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια και για ένα εμπόριο όπλων που έχει στηθεί κάτω από τη μύτη των δυτικών δυνάμεων, με διασυνδέσεις ακραίων ισλαμικών ομάδων της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Ακόμη όπλα και εκρηκτικές ύλες που εντοπίστηκαν στη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή φέρεται να προήλθαν από στρατιωτικό υλικό τoυ σερβικού στρατού. Σύμφωνα με την «Corriere della Serra» αλλά και τη «Le Μont» και τη «Figaro» οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν υλικό για στρατόπεδα εκπαίδευσης ισλαμιστών σε Βοσνία και Κόσοβο.

Βομβιστική επίθεση
Μία βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στην Κεντρική Βοσνία, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, έρχεται να υπενθυμίσει ότι η εξάπλωση ακραίων ισλαμιστών στη Βοσνία αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι έξι, ενώ από την έρευνα που ακολούθησε αποδείχτηκε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής και ο ιθύνων νους της επίθεσης διατηρούσαν σχέσεις με ακραία ισλαμικά στοιχεία. Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Σπίριτς είχε σημειώσει: «Νομίζω ότι ο βασικός στόχος του κινήματος Ουαχάμπι είναι η δημιουργία ενός θρησκευτικού κράτους, αποδεκτού μόνον στους μουσουλμάνους, χωρίς Σέρβους και Κροάτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι βάσει πληροφοριών που έχει η βαλκανική περιοχή αναμένεται να αναδειχθεί στο νέο πεδίο δράσης της Αλ Κάιντα, που απλώνεται και στην Αλβανία, το Κόσοβο, ακόμη και τη Βουλγαρία.

Τι κι αν ο βόσνιος ομόλογός του Σβεν Αλκαλάι επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και τον καλεί να μοιραστεί τις πληροφορίες που διαθέτει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz» τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το βοσνιακό διαβατήριο που έλαβε το 1992 ο Οσάμα, η δράση 7.000 μουτζαχεντίν στη Βοσνία κατά τον πόλεμο στη δεκαετία του ’90, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Ζένιτσα και αλλού αλλά και οι αναφορές της Αλ Κάιντα στους «λευκούς μουτζαχεντίν» και στη διείσδυση των Ουαχαμπιτών στο ήπιο Ισλάμ των Βαλκανίων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr