Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Αποστρατεύθηκαν Αξιωματικοί λόγω αντιρρήσεων τους σε εξοπλιστικά προγράμματα; Τι λέει ο ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ;

 
Διώχτηκαν στις τελευταίες κρίσεις Αξιωματικοί που είχαν εκφράσει τις βάσιμες αντιρρήσεις τους στα «θέλω» των Γερμανών;

Το militaire.gr εδώ και μήνες έχει αναδείξει πολλές φορές τις απαράδεκτες πιέσεις των Γερμανών για να εκσυγχρονίσουμε με το ζόρι άρματα μάχης Leopard αλλά και να αγοράσουμε με απ  ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές ερωτήσης τεθωρακισμένο όχημα που δεν έχει εγκρίνει ο γερμανικός στρατός!!!

Συμπεριφερόμενοι λες και βρίσκονται σε αποικία τους οι Γερμανοί έκαναν απαράδεκτο επεισόδιο εντός ΓΔΑΕΕ, μιλώντας για «ρουφιάνους» και απαιτώντας από Έλληνες αξιωματικούς να αλλάξουν τις απόψεις τους! Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και το Μαξίμου που ξέρει αντί να τους πετάξει έξω και να τους απαγορεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή με ελληνικούς εξοπλισμούς τους «χαϊδεύει»!Η


Η εφημερίδα Δημοκρατία και ο Περικλής Ζορζοβίλης επανέρχονται στο θέμα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο οποίο θέτουν το ερώτημα: Διώχτηκαν στις τελευταίες κρίσεις Αξιωματικοί που είχαν εκφράσει τις βάσιμες αντιρρήσεις τους στα «θέλω» των Γερμανών; Ο κ.ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ θα απαντήσουν;

Το ρεπορτάζ:

Περίεργες τουλάχιστον οι αποστρατειες που έγιναν στο Στράτευμα μετά την παραμονή Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Και οι 22 αρχιπλοίαρχοι που πλέον υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό είναι όλοι τους μιας τάξης!


Αποστρατεύτηκαν αξιωματικοί που ασχολούνταν με συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα. Στα αξιοσημείωτα και η αποστρατεία αρχιπλοιάρχου που ασκούσε τα καθήκοντα του διοικητή εν πλω (COM FHQ) της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI γεγονός που εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον προγραμματισμό βάσει του οποίου γίνονται οι τοποθετήσεις σε  σε ευρωπαϊκές επιχειρησιακέςέςαποστολό από μία χώρα που επιθυμεί να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή άμυνα.Οι αξιωματικοί αυτοί λόγω θέσης ή  καθηκόντων ασχολούνταν με δύο εξοπλιστικά προγράμματα γερμανικού ενδιαφέροντοδ τα οποία τον περασμένο Οκτώβριο λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του καγκελάριου Ολαφ Σολτς στην Αθήνα επρόκειτο να εισαχθούν npos γνωμοδότηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όμως  με άνωθεν παρέμβαση n συνεδρίαση αναβλήθηκε.

Αυτοί οι αξιωματικοί αποστρατεύτηκαν.

Πρόκειται για την ύψους 2,2 δισ ευρώ προμήθεια 205 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ KF41 Lynx κατασκευήβ τns γερμανικής Rheinmetall και το ύψους 572.000.000 ευρώ εκσυγχρονισμό 123 αρμάτων μάχης Leopard 2Α4 του Ελληνικού Στρατού από τα 183 του τύπου που διαθέτει σε υπηρεσία.


Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της διαδικασία διαβούλευσης για την αμοιβαία επωφελή επίλυση των εκκρεμών θεμάτων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Krauss-Maffei Wegmann KMW χαρακτηρίστηκε από τη γερμανική εταιρία προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμβιβασμού.


Σύμφωνα με πληροφορία μια από τις  αποστρατείες σχετίζεται με το πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ δηλαδή τη με συνοπτικές διαδικασίες απευθείας ανάθεση. Αληθεύει ότι ο εν λόγω αξιωματικός είχε εκφράσει υπηρεσιακά την άποψη ότι επειδή πρόκειται για κύριο οπλικό σύστημα έπρεπε πρώτα να συνταχθούν και να εγκριθούν από τα αρμόδια επιτελικά όργανα οι επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις και στη συνέχεια να προκηρυχθεί διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα περιελάμβανε και τη διεξαγωγή διαδικασία αξιολόγησης πεδίου παρόμοια αυτής  που είχε διεξαχθεί τα μέσα της  δεκαετίας του 1990 για την επιλογή του Leopard 2HEL ως  Νέου Αρματος Σύγχρονης  Τεχνολογιας; 


Προβληματισμός


Αληθεύει ότι είχε εκφράσει προβληματισμό για το γεγονός ότι το KF41 Lynx δεν έχει επιλεγεί από τον στρατό της Γερμανίας και συγκεκριμένα για το τι συνεπάγεται αυτό στην εμπλοκή και τη συνδρομή του γερμανικού δημοσίου σε περίπτωση που απαιτηθεί; Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος αξιωματικός λόγω γνώσης και εμπειρίας έχει προταθεί ως μάρτυρας του Ελληνικού Δημοσίου στη διεθνή διαιτησία στην οποία προσέφυγε στις 17 Μαΐου 2019 η KMW για καθυστερημένες πληρωμές στο πλαίσιο της  σύμβασης 016Α/2003 για την προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard 2HEL. Όπως είναι γνωστό η γερμανική εταιρία αιτείται την επιδίκαση αποζημίωσης 146.133.000 ευρώ έκτοτε έχει αυξηθεί λόγω τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού  των δικαστικών εξόδων και του συνόλου των εξόδων της διαιτησίας. Ο αξιωματικός φέρεται ότι είχε διατυπώσει τη θέση ότι επειδή οι οξειδώσεις στους  σωλήνες των πυροβόλων των αρμάτων και οι τριχοειδείς ρωγμές στο εσωτερικό  του πύργου στην περιοχή των θυρίδων οροφής του αρχηγού πληρώματος και του γεμιστή είχαν εμφανιστεί σε αριθμό αρμάτων μεγαλύτερο από το όριο που προβλεπόταν στη σύμβαση θα έπρεπε να χαρακτηριστούν συστημικά σφάλματα και ο ανάδoxos να προβεί στην αντικατάσταση των υλικών με vέας κατασκευής. Ομως το 2014 υπεγράφη η έκτη τροποποίηση της σύμβασηβ 016Α/2003 που αφορούσε την υιοθέτηση λύσεων για τη θεραπεία των ανωτέρω προβλημάτων.


Δύο άλλες αποστρατείες αφορούν την περιβόητη επιτροπή που είχε συσταθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ΓΔΑΕΕ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τον Ιούλιο του 2020 και ανασυγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2022 με έργο την προαναφερθείσα επίλυση των εκκρεμών θεμάτων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και KMW .


Η επιτροπή κατά την εκτέλεση του έργου της και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος δηλαδή των φορολογουμένων ανέδειξε και κατέγραψε στα επίσημα πρακτικά της κρίσιμα μείζονα ζητήματα που δυστυχώς είχαν τεθεί από την ελληνική πλευρά σε ύπνωση επί πολλά χρόνια όπως τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου λόγω:


α. Μείωσης της αξίας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL λόγω εμφάνισης ρωγμών στους πύργους μεγάλου αριθμού αρμάτων και οξείδωσης στον σωλήνα του πυροβόλου


β. Καθυστερημένης παράδοσης εξαιτίας της αντικατάστασης στοιχείων θωράκισης πύργου και των βάσεων των θυρίδων στο σύνολο των αρμάτων και της μη λειτουργικότητας του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΣΔΕ ΗΝΙΟΧΟΣ που παραλήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 με σχεδόν τετραετή καθυστέρηση.


Κατά εκτιμήσεις η οικονομική αποτίμηση των ανωτέρω απαιτήσεων που ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εγερθεί από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε περίπου 230.000.000 έως 250.000.000 ευρώ Ομως ακόμη και σήμερα δεν φαίνεται να έχει αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες η διαδικασία ακριβούς υπολογισμού τους ώστε στην υπό εξέλιξη διεθνή διαιτησία να υποβληθεί σχετική ανταπαίτηση ή να ασκηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους νέα προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στη διεθνή διαιτησία για την επιδίκαση αποζημίωσης τη μη παράδοση των πιστοποιημένων πυρομαχικών πυροβολικού μακρού βεληνεκούς 40 χλμ 22 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης 01 7Α/2001 προμήθεια 24 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000GR .


Για το ζήτημα αυτό με τη γνωμοδότηση No 98 της 1ης Νοεμβρίου 2022 που εξέδωσε το αρμόδιο όργανο της ΓΔΑΕΕ η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή Προμηθειών ΚΓΈΠ η εταιρία κηρύχθηκε έκπτωτη από την κατακύρωση σε αυτή και κάθε δικαίωμα που απορρέει από τη σχετική σύμβαση τη μέσω επιβολής προστίμου οριστικοποίηση ποινικών ρητρών βάσει των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο είχε παρακρατήσει περίπου 28.000.000 ευρώ από ης πληρωμές προς την KMW.


Με τη γνωμοδότηση No 50/2022 της 13ης Οκτωβρίου 2022 η ΓΔΑΕΕ/ΚΓΕΠ εισηγήθηκε την επιβολή στην KMW προστίμου ύψους περίπου 26.000.000 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης υλικών στο πλαίσιο της σύμβασης 016Α/2003.


Επίσης η επιτροπή κατέγραψε σε πρακτικό της και τις βαρύτατες καταγγελίες εκπροσώπου της γερμανικής εταιρίας κατά της ιδιότητας της προσωπικότητας και του ήθους του προέδρου και των μελών της. Δεν είναι γνωστό αν η ΓΔΑΕΕ εξέτασε τις καταγγελίες. Αν όμως δεν εξετάστηκαν τότε η αποστρατεία σημαίνει και την άκριτη υιοθέτηση τους.


Είναι εμφανές ότι η επιτροπή δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις όπως η έκδοση των δύο γνωμοδοτήσεων που εκκρεμούσε επί χρόνια αλλά και  με τον τρόπο λειτουργίας της βρέθηκε σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την επίσης εμφανή εντός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προωθούμενη ταχεία και επιφανειακή διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και την ταυτόχρονη ανάθεση νέων υψηλού κόστους συμβάσεων με fast track διαδικασίες.

 Γιατί άραγε μέχρι σήμερα περίπου έξι μήνες μετά την έκδοση των γνωμοδοτήσεων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν τις έχει κάνει αποδεκτές ώστε να γίνουν εκτελεστές διοικητικές πράξεις; Σε κάθε περίπτωση πάντως χάρη στις εργασίες της επιτροπής οι απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έχουν πλέον επίσημα καταγραφεί.


https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/sta-ellinika-mirage-2000-egm-bgm-ekpaideyontai-oi-oukranoi-ta-19-aeroskafi-pou-epestrepse-i-pa-stin-dassault-kataligoun-sto-kievo-vinteo/