Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Μητροπολίτης Μπορίσπολ Αντώνιος: «Σήμερα στην Ουκρανία βλέπουμε την πολιτική των μπολσεβίκων»


 Μήνυμα υπέρ των Μοναχών και των ανθρώπων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου απέστειλε μέσω βίντεο ο Πρωτοσύγκελλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεβ. Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι κ. Αντώνιος.


Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι έντονα συγκλονισμένος με μια ακόμη επίθεση κατά της Εκκλησίας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι αυτές οι παράνομες ενέργειες δίνουν την εντύπωση ότι οι εν λόγω είναι “πιστοί συνεχιστές της γραμμής των θεομάχων της κομμουνιστικής περιόδου”.


“Οι μέθοδοι σήμερα είναι πιο εκλεπτυσμένοι, αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος: δηλαδή να εξαφανιστεί η Εκκλησία και να εξαλειφθεί η μνήμη της” - πρόσθεσε ο κ. Αντώνιος.


Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αντώνιος τόνισε ότι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου έχει ιστορία σχεδόν χιλίων ετών, τονίζοντας ότι «εδώ είναι η αρχή του μοναχικού βίου των ανατολικών σλαβονικών γαιών. Η Λαύρα πάντοτε ήταν για τον λαό μας πρότυπο της χριστιανικής ζωής, εντός αυτής αναζητούσαν παρηγοριά και καταφύγιο. Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν μεγάλη τιμή να προσφέρον τον όβολό τους στη σύσταση της Μονής, προκειμένου να μην διακοπεί η προσευχή στο ιερό αυτό καθίδρυμα. Μήπως τώρα, όταν ο λαός μας υπομένει τόσες συμφορές, είναι ανάγκη να φέρουμε διχόνοια στην ουκρανική κοινωνία;».


Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ουκρανικής Κυβέρνησης για τη δυσφήμηση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, «παραβαίνουν ωμά τις αρχές της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών».


Επίσης υπενθύμισε ότι το κείμενο της Συμβάσεως, που εγγυάται την ελευθερία του θρησκεύεσθαι, «είναι γραμμένο με το αίμα εκατομμυρίων χαμένων ανθρώπων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος εξαπολύθηκε εξαιτίας της περιφρόνησης από ορισμένους ανθρώπους της φύσεως του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του».


Ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ υπογράμμισε ακόμη ότι οι ενέργειες των Αρχών στοχεύουν στην πλήρη εξαφάνιση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «σε αντίθεση με τα θεμελιώδη δημοκρατικά αξιώματα στην Ουκρανία, καταρχάς η Ορθόδοξη Εκκλησία, που έθρεψε τον λαό μας, συκοφαντείται σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέχεια δημιουργείται τεχνητώς μια νέα θρησκευτική ομολογία, η οποία κηρύσσεται ως πλέον ουκρανική και πλέον πατριωτική. Με σκοπό την εξυπηρέτηση αυτής της οργάνωσης ψηφίζονται νέοι νόμοι, προκειμένου να αφαιρεθεί η περιουσία από τον νόμιμο ιδιοκτήτη…Όποιος διαφωνεί με αυτή την εκδοχή κηρύσσεται άνθρωπος β’ κατηγορίας. Ως αποτέλεσμα σύμφωνα με την πρόθεση των συντακτών αυτού του σεναρίου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλει να εξαφανισθεί πλήρως».


Ο Μητροπολίτης Αντώνιος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι «η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι απλώς μια επίγεια οργάνωση, αλλά είναι Εκκλησία του Χριστού...και σύμφωνα με τα λόγια του Θεού, όχι μόνον οι άρχοντες, αλλά και οι πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς».


Επίσης, ο πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας φάνηκε πεπεισμένος ότι «ο φιλόθεος ουκρανικός λαός αγαπά την Εκκλησία του και δεν θα την προδώσει ποτέ».


Ως παράδειγμα παρέθεσε την πρόσφατη Θεία Λειτουργία στην πλατεία της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου, παρά το κρύο και το χιόνι, προσήλθαν χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι δεήθηκαν υπέρ συγχωρήσεως των πολεμούντων τους.


Σε άλλο σημείο του μήνυμά του ο Μητροπολίτης Αντώνιος απευθύνθηκε προσωπικά στους αξιωματούχους εκείνους, οι οποίοι έγραψαν και εξέδωσαν την απόφαση του συμφωνητικού για την Λαύρα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.


«Εσείς πόσα προσφέρατε προσωπικά υπέρ της αναστηλώσεως της Λαύρας; Με ποιο ηθικό δικαίωμα διαχειρίζεσθε το λαϊκό ιερό αυτό σέβασμα; Η Εκκλησία δεν απαιτεί τίποτε, αλλά τουναντίον, βοηθά παντοιοτρόπως η ίδια. Οικοδομεί, αναστηλώνει ναούς, διεξάγει κοινωνικό έργο, υποστηρίζει τους ενδεείς, προσφέρει στέγη σε όσους στερήθηκαν αυτήν, ταΐζει, θεραπεύει και παρηγορεί. Όμως σήμερα βλέπουμε τη συνέχιση της πολιτικής των μπολσεβίκων, παρά την ασκούμενη από την Πολιτεία αποκομμουνιστικοποίηση» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνιος.


Κλείνοντας ο Ουκρανός Ιεράρχης τόνισε: «Μη λησμονείτε ότι ο Θεός ου μυκτηρίζεται. Επιβουλεύεσθε ένα από τους κλήρους της Παναγίας, που είναι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου. Εάν το πράττετε ασυνείδητα, να συνέλθετε! Διώκετε εκείνους, οι οποίοι αγαπούν την Πατρίδα τους, προσεύχονται για την Ουκρανία και τον λαό της. Αλλά έχουμε προστασία, και η προστασία αυτή είναι ο Θεός. Όπως αποδεικνύεται από την ιστορία η τύχη των διωκτών και των απογόνων τους δεν είναι αξιοζήλευτη, αλλά τραγική. Γι΄αυτό για άλλη μια φορά σας ικετεύουμε: συνέλθετε! Μη βαρύνετε τη ψυχή σας με την αμαρτία των διώξεων, μη κάνετε μέτοχο αυτής της παρανομίας ολόκληρη την κοινωνία μας. Διότι θα έχετε να απολογηθείτε ενώπιον του Θεού για όλα».

https://gr.pravoslavie.ru/152490.html