Σίδνεϊ: Ο στρατός της Αυστραλίας βγαίνει στους δρόμους για να τηρηθεί το lockdown
Άοπλες περιπολίες θα κάνουν από τη Δευτέρα Αυστραλοί στρατιωτικοί - Στην αστυνομία έχουν δοθεί νέες αρμοδιότητες για την επιβολή των περιορισμών με τη δυνατότητα να κλείνει τις επιχειρήσεις που παρανομούν
Στο «κόκκινο» είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τις αρχές να σκληραίνουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα βγάζοντας στους δρόμους τους στρατιώτες για την επιβολή του lockdown.
Όπως μεταδίδει το BBC, εκατομμύρια Αυστραλών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τέθηκαν σε lockdown, ένα από τα πιο σκληρά από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid, έπειτα από σχεδόν πέντε εβδομάδες σταδιακά αυξανόμενων περιορισμών που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το ξέσπασμα των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα» που μεταδίδεται ταχύτατα.
Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά μειώθηκαν για πρώτη φορά σε μία εβδομάδα, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν πάλι εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θετικών κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα».
Σήμερα, ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ των 239 ημερήσιων κρουσμάτων που κατέγραψαν χθες οι αρχές.
Η Γκλάντις Μπερετζικλιάν κάλεσε επίσης τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στις διαδηλώσεις κατά του lockdown που έχoυν προγραμματιστεί για αύριο στο Σίδνεϊ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται με τη συμμετοχή τους «να καταδικάσουν σε θάνατο» τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Στην αστυνομία έχουν δοθεί νέες αρμοδιότητες για την επιβολή των περιορισμών με τη δυνατότητα να κλείνει τις επιχειρήσεις που παρανομούν, ενώ ο στρατός θα αρχίσει να βοηθά την αστυνομία για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών στους περιορισμούς από τη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του στρατού δεν θα είναι οπλισμένα, ενώ θα ενεργούν υπό τις διαταγές της πολιτειακής αστυνομίας και θα εκπαιδευτούν για την αποστολή αυτή το Σαββατοκύριακο.
Η Αυστραλία έχει διαχειριστεί την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες με περίπου 34.000 κρούσματα μόλυνσης και 923 θανάτους, αλλά βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.