Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Η Pfizer ανακαλεί εκτάκτως το φάρμακο Chantix: Φόβοι ότι σχετίζεται με καρκινογενέσεις


Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ένας από τους κύριους παρόχους εμβολίων για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το φάρμακο Chantix, καθώς διαπιστώθηκε ότι μπορεί να σχετίζεται με καρκινογενέσεις

H Pfizer ανακοίνωσε ότι ,μεγάλες παρτίδες του φαρμάκου Chantix το οποίο χρησιμοποιείται σε μορφή χαπιών για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αποσύρονται καθώς διαπιστώθηκε ότι το στοιχείο νιτροζαμίνη που περιέχει, σχετίζεται με καρκινογενέσεις.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, έσπευσε να πει βέβαια ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους λήπτες του φαρμάκου και ότι προχωρά στο μέτρο αυτό της απόσυρσης για προληπτικούς λόγους.

O αμερικανικός FDA ο οποίος αναδημοσίευσε την ανακοίνωση της εταιρείας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση της εταιρείας να αποσύρει το φάρμακο, αλλά αυτό αποτελεί δική της πρωτοβουλία.

Όπως σημειώνεται ο FDA στο παρελθόν είχε επικοινωνήσει με εταιρείες που χρησιμοποιούν τη νιτροζαμίνη (N-nitrosodimethylamine) πάνω από ορισμένα επιτρεπτά επίπεδα.

Η κυκλοφορία του Chantix είχε εγκριθεί το Μάιο του 2006 ως συνταγογραφούμενο φάρμακο για ενήλικες από 18 ετών και άνω προκειμένου να βοηθηθούν να διακόψουν το κάπνισμα και συνιστώμενη δόση μεταξά 12 και 24 εβδομάδων.

Η Pfizer ανέφερε στην ανακοίνωσή της:

«Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος επικρατούν των θεωρητικών εν δυνάμει καρκινογενέσεων από την χρήση της νιτροζαμίνης».

Θυμίζει κάτι αυτό; Όπως ότι τα οφέλη από το εμβόλιο επικρατούν των όποιων κινδύνων από παρενέργειες; Αν ναι, τότε είναι γιατί χρησιμοποιείται ακριβώς η ίδια φρασεολογία.

To 2020 o FDA είχε ανακοινώσει ότι είχαν ανακαλυφθεί μεγάλες συγκεντρώσεις νιτροζαμίνης στο φάρμακο για διαβητικούς metformin, ενλώ το 2019 η εταιρεία Sanofi SA είχε αποσύρει το φάρμακο Zantac για τους ίδιους λόγους.

 

https://www.pronews.gr/ygeia/1003703_i-pfizer-anakalei-ektaktos-farmako-chantix-fovoi-oti-shetizetai-me-karkinogeneseis