Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Τσαρλς Ντέξτερ Μόρις: Ο δημοσιογράφος που αποτύπωσε με το φακό του την τελική φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής


Φωτογραφίες του Τσαρλς Ντέξτερ Μόρις (1883-1954) κυκλοφορούν χρόνια τώρα στο διαδίκτυο, τις περισσότερες φορές χωρίς αναφορά πηγής, ή το όνομα του δημιουργού ή του μέσου όπου δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά, ενώ χρησιμοποιούνται αδιάκριτα ακόμα και για γεγονότα που δεν σχετίζονται με αυτά τα οποία απαθανατίζουν.

Από τον κανόνα, δυστυχώς, δεν εξαιρούνται τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που κάνουν κακή χρήση των φωτογραφιών του Αμερικανού δημοσιογράφου και φωτογράφου που εργάστηκε στο Ίδρυμα Εγγύς Ανατολής (Near East Relief), από το 1921 έως το 1924. 

Όπως θα διαπιστώσετε, οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν χρησιμοποιηθεί παντού και από όλους χωρίς την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας με αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου και την αλόγιστη χρήση τους να τείνουν να χάσουν την πραγματική τους ταυτότητα!

 

mikra asia harput refugees charles dexter morris national georgraphic
Τμήμα της πορείας των 5.000 Χριστιανών που ταξίδεψαν από το Χαρπούτ στην κεντρική Μικρά Ασία στον Εύξεινο Πόντο. Παρόλο που η απόσταση του Χαρπούτ με την Τραπεζούντα είναι 160 μίλια εάν κανείς την κάλυπτε αεροπορικά, οι πρόσφυγες έκαναν κύκλο περίπου 500 μιλίων για να την προσεγγίσουν (φωτ.: Charles Dexter Morris / The National Geographic Magazine, Nov 1925, p. 537)

 

Ellinida Giagia kai moro C.D. Morris 2
Ελληνίδα γιαγιά κρατάει ένα μωρό. Συνηθισμένη εικόνα της εποχής οι ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν τα μωρά που είχαν χάσει τους γονείς τους είτε στην Καταστροφή της Σμύρνης ή από τις κακουχίες στις λευκές πορείες της Μικράς Ασίας (φωτ.: Charles Dexter Morriw /The National Geographic Magazine, Nov 1925, p. 567)

 

andres smyrna deportation mikra asia
Στην ουρά για να απελαθούν από τη Σμύρνη. Όχι όμως μαζί με τις οικογένειές τους αλλά για το εσωτερικό της Ανατολίας. Οι άνδρες της φωτογραφίας είναι μεταξύ 17 έως 45 ετών (φωτ.: Charles Dexter Morris / The National Geographic Magazine, Nov 1925, p. 562)

 https://infognomonpolitics.gr/2021/07/tsarls-ntexter-moris-o-dimosiografos-pou-apotypose-me-to-fako-tou-tin-teliki-fasi-tis-genoktonias-ton-ellinon-tis-anatolis/

Ποιος ήταν όμως ο Αμερικανός δημοσιογράφος-φωτογράφος που κατάφερε να απαθανατίσει με συγκλονιστικό τρόπο την τελευταία φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής;

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr