Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Η Σερβία εξοπλίζεται εν όψη αναταράξεων στα Βαλκάνια


Η Σερβία αύξησε τις ετήσιες δαπάνες για άμυνα κατά 44%

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για τον στρατό αυξήθηκαν από περίπου 102 δισεκατομμύρια 600 εκατομμύρια δηνάρια (873 εκατομμύρια 364 χιλιάδες ευρώ) σε σχεδόν 148 δισεκατομμύρια δηνάρια, (ελαφρώς λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο  360 εκατομμύρια ευρώ).

Η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού που διαβίβασε η κυβέρνηση της Σερβίας στο Κοινοβούλιο για έγκριση, προβλέπει δραστική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού - κατά περίπου 44%, ανέφερε η πύλη του «Δικτύου Ασφαλείας των Βαλκανίων» την Τετάρτη 21 Απριλίου.

«Αυτό είναι ένα σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις 6 Μαρτίου μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

 Ανακοίνωσε μια δραστική αύξηση των προμηθειών για το στρατό, ότι, δηλαδή, θα προμηθευτούν ελικόπτερα και θα συζητήσει για αυτό με τους «Γάλλους και Ρώσους φίλους».

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως αναμενόταν, το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων χρημάτων σχεδιάζεται να δαπανηθεί για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, τα οποία παρέχονται στον προϋπολογισμό από την ταξινόμηση «Μηχανήματα και Εξοπλισμός» », αναφέρει το κείμενο.

Πριν από την εξισορρόπηση, προγραμματίστηκαν 22,3 δισεκατομμύρια δηνάρια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού, και τώρα ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς υψηλότερος από 60 δισεκατομμύρια ή περίπου 512 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός παρέχει κεφάλαια για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού σε πολλά άλλα μέρη. και τη συντήρηση, οι οποίες έχουν επίσης αυξηθεί.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση των 8,5 δισεκατομμυρίων παρέμεινε αμετάβλητος, γεγονός που αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα MiG-29, δηλαδή την αναβάθμιση 11 μονοθέσιων στο πρότυπο MiG-29SM.

«Η δραματική αύξηση του προϋπολογισμού για τις προμήθειες έχει σίγουρα στο βάθος την πρόθεση να συνάψει νέες συμβάσεις για την προμήθεια σύνθετων συστημάτων μάχης που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το κείμενο.

Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το τι θα μπορούσε να είναι,  σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος,  επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς ανακοίνωσε τη συνέχιση της προμήθειας ελικοπτέρων από την «Airbus» και ότι η επιλογή  για την  αγορά των ρωσικών Mi-17V-5 και Mi -35M ελικοπτέρων είναι πάντα ανοιχτή.

Standard.rs

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος