Κυριακή 11 Απριλίου 2021

SPECIAL OPERATIONS FORCES COMMAND OF RUSSIA

 

Οι Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κοινώς γνωστές ως Ειδικές Δυνάμεις Επιχειρήσεων (Ρωσικά: SSO) είναι ειδικές δυνάμεις στρατηγικού επιπέδου βάσει της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Ρωσικά: KSSO ή KSO) του Γενικού Επιτελείου της Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι επίσης μια δομική και ανεξάρτητη μονάδα των Ένοπλων Δυνάμεων. Οι πρώτες μονάδες αυτού που θα γινόταν Ειδικές Επιχειρησιακές Δυνάμεις μεταφέρθηκαν από την GRU το 2009 στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής μεταρρύθμισης του 2008. 
Η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 2012 και ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2013 από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov. Σύμφωνα με τον Γκεράσιμοφ, το SOF σχεδιάστηκε ως στρατηγικό επίπεδο περιουσιακού στοιχείου, ελίτ ειδικών μονάδων δυνάμεων του KSSO των οποίων οι πρωταρχικές αποστολές θα ήταν ξένες παρεμβάσεις, όπως σαμποτάζ, εξάλειψη στόχων υψηλής αξίας, επιχειρήσεις εσωτερικής άμυνας εξωτερικού και πραγματοποιώντας τις πιο περίπλοκες ειδικές επιχειρήσεις και παράνομες αποστολές για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 
Η SOF διαφέρει από την Spetsnaz GRU ότι μέχρι το 2010 βρίσκονταν κάτω από τη Διεύθυνση Κύριας Πληροφορίας και των οποίων η επακόλουθη υπαγωγή αφέθηκε ασαφής έως το 2013, όπου η απόφαση αντιστράφηκε και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων GRU ανατέθηκαν ξανά σε τμήματα GRU και τέθηκαν ξανά υπό την εξουσία GRU. Το SOF της Ρωσίας επανδρώνεται αποκλειστικά από επαγγελματικό προσωπικό που προσλαμβάνεται βάσει σύμβασης, εκ των οποίων όλα είναι στρατιωτικοί πλήρους απασχόλησης που αποτελούνται από αξιωματούχους και τακτικούς στρατιώτες.