Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα, ζημίωσαν καθοριστικά τον τομέα της υγείας. Τα 10 χρόνια μνημονίων έστρωσαν δρόμο στην πανδημία


Κορονοϊός: «Τα μνημόνια εξασθένησαν την Υγεία στην Ελλάδα, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία;»

Άμεση επιτάχυνση των προσλήψεων στην Υγεία ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης της χώρας από το 2010, «αδυνάτισαν» τον τομέα της Υγείας και κατέστησαν τη χώρα ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Τα πρώτα δείγματα της έξαρσης ανησυχούν το ιατρικό προσωπικό, καθώς βλέπουν συναδέλφους τους να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ συνολικά περικόπηκαν από την Υγεία, κατά τα χρόνια των μνημονίων. Η λιτότητα με ευρωπαϊκή σφραγίδα απογύμνωσε νοσοκομεία από προσωπικό και εξοπλισμό. Η γύμνια φαίνεται ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που εκατοντάδες συναδελφοί μας έχουν μπει σε καραντίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν ολόκληρες υπηρεσίες νοσοκομείων, όπως το "Γεννηματάς", η "Αγία Όλγα", ο "Άγιος Σάββας", ή το "Αλεξάνδρα" που έχουν τέτοια προβλήματα. Πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αν αδειάσουν τα νοσοκομεία από τους συναδέλφους που είναι σε καραντίνα;», διερωτάται στο Sputnik o καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα, ζημίωσαν καθοριστικά τον τομέα της υγείας.

Ειδικότερα, στα μέσα του 2018, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, διαπίστωσε ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, ανέρχονται στο 5,2% του ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 7,5%.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης για την υγεία, έχει περικοπεί από το 2009. Την ίδια στιγμή, διαπίστωσε ότι έχουν μειωθεί κατά 25.000 οι εργαζόμενοι.

«Ωστόσο, η Ευρώπη δεν έκανε κάτι για να το διορθώσει. Σε αυτή τη στιγμή, αμεσότατα πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί, να καταργηθούν οι μνημονιακές διατάξεις. Επίσης, πρέπει να ενεργοποιηθεί αμεσότατα η πρωτοβάθμια φροντίδα, οι δημόσιες και ιδιωτικές δομές για να εξεταστεί ο πληθυσμός πριν έρθει στο νοσοκομείο. Αν έρθει στο νοσοκομείο, τα νοσοκομεία αντί να γίνουν χώροι διάγνωσης και θεραπείας, μπορεί να γίνουν χώροι διάδοσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Σιώρρας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Τετάρτη, «συναγερμός» σήμανε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και το «Αγία Όλγα», αφότου έγινε γνωστό ότι εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

https://sputniknews.gr/20200319/koronoios-i-pandimia-mas-apeilei-kathos-ta-mnimonia-exasthenisan-tin-ygeia-stin-ellada-6745846.html