Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Ιρανικό think tank: "Προβοκάτσια του Ισραήλ για να τιναχθούν στον αέρα οι συζητήσεις ΗΠΑ - Ιράν"


Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης δρ Εμάντ Αμπσχινάς, αναλύει τη νέα επίθεση κατά του Ιράν, αυτή τη φορά στο ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz στην Ερυθρά Θάλασσα, την Τρίτη, 

ανήμερα της έναρξης των συνομιλιών, στη Βιέννη, για την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz επλήγη από μαγνητικές νάρκες στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ημικρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, το οποίο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το φορτηγό βρισκόταν «σταθμευμένο στην Ερυθρά Θάλασσα τα τελευταία λίγα χρόνια για να υποστηρίζει Ιρανούς καταδρομείς που στέλνονται σε αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων κατά επιθέσεων πειρατών».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, το πλοίο που ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης δέχθηκε επίθεση στ' ανοικτά των ακτών της Ερυθραίας, την Τρίτη, στις 06:00 το πρωί, κοντά στις ακτές του Τζιμπουτί, με μικρές υλικές ζημιές, και χωρίς θύματα.

«Το πλοίο ήταν πολιτικό και είχε σταθμεύσει εκεί για να εποπτεύει την περιοχή για πειρατές» επεσήμανε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου και πρόσθεσε ότι «το συμβάν διερευνάται».

Να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε την ώρα που το Ιράν βρίσκεται σε «εποικοδομητικές συνομιλίες» (από την Τρίτη), στη Βιέννη, για τις κυρώσεις που πιθανότατα θα άρει η Ουάσιγκτον, προκειμένου να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία του 2015.

Το περιστατικό σημειώθηκε, στο μεταξύ, κι εν μέσω αναβίωσης του κλίματος έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται από τις αρχές Μαρτίου για επιθέσεις η μία εναντίον πλοίων της άλλη, κι ενώ (το Μάρτιο) συνελήφθη στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ισραηλινός πράκτορας.

Επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία;

«Και η συγκεκριμένη επίθεση κατά του Saviz είναι προβοκάτσια του Ισραήλ, με στόχο να τιναχθούν στον αέρα οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στη Βιέννης. Με αυτό τον τρόπο οι Ισραηλινοί θέλουν να δηλώσουν με ηχηρό τρόπο ότι μπορούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία επιχειρείται να γίνει» επισημαίνει στο Sputnik, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης δρ Εμάντ Αμπσχινάς, προσθέτοντας «στις συζητήσεις στη Βιέννη δυστυχώς δεν μιλάνε για όλα αυτά τα γεγονότα και ούτε τίθενται τα ιρανικά αιτήματα, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

«Αν επιτύχουν οι συνομιλίες παρ' όλα αυτά» συνεχίζει ο συνομιλητής μας, «θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία την Παρασκευή για την «κατάργηση σημαντικών κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και το Ιράν θα επιστρέψει πλήρως στην εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας. Αυτό προσπαθεί το Ισραήλ να τορπιλίσει» συνοψίζει ο Ιρανός ακαδημαϊκός.

https://sputniknews.gr/20210408/iraniko-think-tank-provokatsia-toy-israil-gia-na-tinahthoyn-ston-aera-oi-syzitiseis-ipa---iran-11398773.html