Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Μόσχα για αμερικανικές κυρώσεις: Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία


 Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τη δική του απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας, δίνει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν τις επόμενες εβδομάδες

Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον και Μόσχας, ενώ η απέλαση Ρώσων διπλωμάτων δυσκολεύει τον διάλογο με την αμερικανική πλευρά.

Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να καταλάβουν πως τέτοιες ενέργειες επιδεινώνουν τις αμερικανορωσικές σχέσεις και η Ουάσινγκτον φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Παράλληλα, η Μόσχα επισημαίνει πως τέτοιες ενέργειες αποκλίνουν από τα συμφέροντα των των λαών των δύο χωρών και οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία».

«Μια τέτοια κίνηση, έχει τονιστεί επανειλημμένα, δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων, οι οποίες φέρουν ιστορική ευθύνη για τη μοίρα του κόσμου» υπογράμμισε η κα Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας πως: «Σε μια συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Αμερικής. Αλλά οι ενέργειες της διοίκησής του δείχνουν το αντίθετο».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό η Ρωσίδα αξιωματούχος.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θα μοιραστούμε πρόσθετες πληροφορίες μετά από τη συζήτηση, η οποία θα είναι δύσκολη για την πλευρά των ΗΠΑ», επεσήμανε η κα Ζαχάροβα.

Επίσης, η Μόσχα παροτρύνει τη Γερμανία και τη Γαλλία να ενθαρρύνουν το Κίεβο να μειώσει τις εντάσεις στον Ντονμπάς, αντί να συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία προπαγάνδας για τις ενέργειες της Ρωσίας στην επικράτειά της.

«Για άλλη μια φορά καλούμε τους εταίρους μας, κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία, ως συναδέλφους στο σχήμα της Νορμανδίας, να απέχουν από την εκστρατεία που αφορά μη επιθετικές ρωσικές κινήσεις στην επικράτειά της και να επικεντρωθούν στην ενθάρρυνση του Κιέβου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στον Ντονμπάς όπως και να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απέλαση δέκα Ρώσων από τη διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον, με το πρόσχημα πως λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε πως επέβαλε κυρώσεις σε 32 φυσικά και νομικά πρόσωπα για φερόμενη εμπλοκή τους στις εκλογές του 2020 και «τις υποκινούμενες από τη ρωσική κυβέρνηση απόπειρες να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020 με ενέργειες παραπληροφόρησης και παρέμβασης».

Η Μόσχα έχει απορρίψει πολλάκις ως αβάσιμες τις αμερικανικές αιτιάσεις περί ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές, ενώ ανάλογα μέτρα κατά άλλων οκτώ φυσικών προσώπων για την «κατάληψη» της Κριμέας από τη Ρωσία επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

https://sputniknews.gr/20210415/mosha-gia-amerikanikes-kyroseis-epideinonoyn-tis-sheseis-me-ti-rosia-11782496.html