Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

“Η Ελλάδα πούλησε στρατηγική εταιρεία στο Ισραήλ”


«Η Ελλάδα,  (βρισκόμενη) στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης, πούλησε την στρατηγική μεγαλύτερη εταιρεία στρατιωτικών οχημάτων σε ισραηλινή εταιρεία», γράφουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία στρατιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα (ΕΛΒΟ)  βρισκόμενη στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης θα μεταφερθεί στους νέους ιδιοκτήτες της, τον ισραηλινό συνεταιρισμό Plasan τον Φεβρουάριο. Αναφέρθηκε ότι η ισραηλινή εταιρεία πλήρωσε, ήδη, την πρώτη δόση, 1 εκατομμυρίου ευρώ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DHA, η Στρατιωτική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία βρίσκεται στη Βιομηχανική Ζώνη  της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, πωλήθηκε στον συνεταιρισμό του Ισραήλ Plasan για 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. 

Ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ισραηλινή εταιρεία θα αναλάβει την ΕΛΒΟ τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι η πρώτη δόση του ενός εκατομμυρίου ευρώ πληρώθηκε χθες.

 Ενώ ο ισραηλινός συνεταιρισμός προσφέρει επενδυτικό σχέδιο 95-135 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία,  όπως αναφέρθηκε η επένδυση θα πραγματοποιηθεί για περίοδο 5 ετών.

Η ΕΛΒΟ

Τα δημοσιεύματα αναφέρεται στο ιστορικό της ΕΛΒΟ

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων Α.Ε. ιδρύθηκε το 1972 ως «Stagier Hellas SA» για την παραγωγή φορτηγών, ελκυστήρων και κινητήρων. 

Μετά τη μεταβίβαση της αυστριακής θυγατρικής στο Ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων το 1986. 

Τον Αύγουστο του 2000, μετά από διεθνή διαγωνισμό, το 43% των μετοχών και της διοίκησής του μεταβιβάστηκε στη «Μυτιληναίο».

 Η ΕΛΒΟ τέθηκε σε ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης το 2014.

Hurriyet, Akşam,

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος