Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Το μήνυμα της Μόσχας προς την Αγκυρα, αλλά και τις ΗΠΑ


Δορυφορικές εικόνες από την παραλιακή πόλη της Σύρτης αποκαλύπτουν την κατασκευή από τις ρωσικές δυνάμεις του εθελοντικού σώματος της Wagner τεράστιας σειράς οχυρώσεων  μήκους 70 χιλιομέτρων (!) 
δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το defencenet.gr

μέχρι την κύρια βάση του ρωσικού σώματος την πόλη αλ Τζούφρα και τον αεροδρόμιο Μπρακ προκειμένου να σταματήσουν την προώθηση προς ανατολάς των τουρκικών και τουρκόφιλων δυνάμεων του καθεστώτος της Τρίπολης!

Πρόκειται για οχυρώσεις που περιλαμβάνουν 31 οχυρά και μία τάφρο βάθους πέντε μέτρων και πλάτους έξι, κατά μήκος του κύριου δρόμο, τις οποίες αποκάλυψαν δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το defencenet.gr

Στις κεντρικές αμυντικές τοποθεσίες τοποθετήθηκαν ραντάρ επιτήρησης αέρος και εδάφους.

Οι οχυρώσεις τελειώνουν στους πρόποδες της οροσειράς που υπάρχει στα νότια της περιοχής. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες σύγχρονες οχυρώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Αφρική και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως μετά το τέλος του Β'ΠΠ και προφανώς έχουν στόχο να αποτρέψουν τις μηχανοκίνητες δυνάμεις της Τρίπολης να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστική επίθεση και διάτρηση της άμυνας της Σύρτης που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά έγιναν σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς πριν από δύο μήνες δεν υπήρχε καμία φωτογραφική μαρτυρία που να δείχνει ότι κάτι ετοιμάζεται.

Η τάφρος ουσιαστικά χωρίζει την Λιβύη σε δυτική και ανατολική και προστατεύει τις πετρελαιοπηγές της χώρας που ελέγχει κατά κύριο λόγο η ανατολική Λιβύη με έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της περιοχής το Τομπρούκ.

Το μήνυμα της Μόσχας προς την Αγκυρα, αλλά και τις ΗΠΑ που έχουν αρχίσει να «σαλεύουν» στην Λιβύη μετά από την καταστροφή της χώρας δια χειρός Ομπάμα το 2011, είναι σαφέστατο: «Μείνετε μακριά»...