Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

«Οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα κονιορτοποιημένη οντότητα»


Προβληματισμούς προκαλεί η σιωπηλή συγκατάνευση της
Προέδρου της Δημοκρατίας στην αναβίωση του ψυχροπολεμικού γεωπολιτικού σχήματος, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αρχαία Αγορά, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου. 

Αρχαία Αγορά. Ένας μοναδικής ομορφιάς και αρχαιολογικής, αλλά και ιστορικής αξίας τόπος.

Και αναμφίβολα, το ιδανικότερο φυσικό «σκηνικό» και για την εκδήλωση που διοργάνωσε η αμερικανική πρεσβεία, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της καμπάνιας, με το όνομα «ΗΠΑ και Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας».

Κι, όμως. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν έχασε την ευκαιρία σε αυτή τη «γιορτή της Δημοκρατίας», με τον έντονο συμβολισμό, έχοντας δίπλα του την πρώτη πολίτη της χώρας, να χωρίσει τον κόσμο στα δύο: Στους καλούς και στους κακούς. Με ψυχροπολεμική λογική και κριτήρια. Εισπράττοντας τη σιωπηρή συγκατάνευση της Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

«Η νέα κυβέρνηση (των ΗΠΑ) θα αντιμετωπίσει τον κόσμο όχι όπως ήταν, αλλά όπως είναι σήμερα» τόνισε στο ηχηρό μήνυμά του ο Τζέφρι Πάιατ, θέλοντας να αποτυπώσει το «στίγμα» της νέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

«Έναν κόσμο ανερχόμενου εθνικισμού, υποχώρησης της Δημοκρατίας, εντεινόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα, τη Ρωσία κι άλλα αυταρχικά κράτη, αυξανόμενες απειλές σε ένα σταθερό και ανοικτό διεθνές σύστημα, και μια τεχνολογική επανάσταση που αναδιαμορφώνει κάθε πλευρά της ζωής μας, ειδικά στον κυβερνοχώρο» διευκρίνισε, προσθέτοντας (προεξοφλώντας και υπαγορεύοντας, συγχρόνως): «Στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις ως φίλοι και σύμμαχοι, συνεργαζόμενοι στενότερα μαζί από ποτέ στο παρελθόν».

Είναι τυχαίο, άραγε, που ο Αμερικανός πρέσβης, ανήμερα της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις, στο συγκεκριμένο ιστορικό τόπο, ενώπιον μάλιστα της κας Σακελλαροπούλου, εμφανίζοντάς έτσι την ίδια, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση de facto προσδεμένους στις γεωπολιτικές επιταγές των ΗΠΑ;

«Με κυβέρνηση των Δημοκρατικών, οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ θα οξυνθούν. Η Αμερική θα χρησιμοποιήσει εργαλειακά την Ουκρανία ως μέσο πίεσης του Πούτιν. Η Ουκρανία θα είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο θα προσπαθήσουν οι Αμερικάνοι να προκαλέσουν στη Ρωσία» προοικονομεί ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και διευθυντής του περιοδικού STAMP (Centre for the Study of States, Markets and People).

«ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν την Ελλάδα χώρο για εκμετάλλευση»

«Σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο κ. Πάιατ και σε αυτό το πλαίσιο έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις στην Αρχαία Αγορά» εξηγεί ο ακαδημαϊκός, διευκρινίζοντας ότι παρότι έβαλε ο πρέσβης από κοινού κατά Ρωσίας αλλά και Κίνας, η νέα πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα διαφοροποιηθεί έναντι του Πεκίνου: «Θα προσπαθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν να αναζωπυρώσει τις σχέσεις της με την Κίνα, στο διεθνές εμπόριο, ανατρέποντας την εξωτερική πολιτική του Τραμπ» εκτιμά.

«Όμως, το πρόβλημα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ είναι οι δομικές αδυναμίες του οικονομικού συστήματός τους, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κινεζικό ανταγωνισμό. Θα κάνουν την προσπάθειά τους, παρόλα αυτά, να προσεταιριστούν την Κίνα, αποσπώντας τη από τη Ρωσία, μέσα από το κλασικό αμερικανικό "διαίρει και βασίλευε", αλλά θα αποτύχουν. Σε αυτό το πνεύμα ακριβώς "πάτησαν" και οι δηλώσεις Πάιατ. Είναι δηλώσεις ενός πολιτικού, στο πλαίσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η Αμερική βρίσκεται ξεκάθαρα σε μια πορεία παρακμής, που έχει ξεκινήσει από το 1970. Όλες οι εξελίξεις αυτό επιβεβαιώνουν».

Οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο άρμα τους, αλλά «χωρίς να παραβλέπουν ποτέ τον ανώτερο γεωστρατηγικό ρόλο που πάντα δίνουν στην Τουρκία. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουν στα ελληνοτουρκικά, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή γενικά. Ποτέ δεν θίγουν τα πρωτεία οι ΗΠΑ της Τουρκίας στη περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Φούσκας.

Η «παράσταση» Πάιατ και Σακελλαροπούλου στην Αρχαία Αγορά αποτυπώνει, συγχρόνως, την απόλυτη τροχιοδρόμηση της Ελλάδας στις ράγες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, προσθέτει.

«Η Αμερική, όπως και η ΕΕ, θεωρούν την Ελλάδα χώρο για εκμετάλλευση. Δεν την θεωρούν κράτος κυρίαρχο με δική της φωνή στις διεθνείς σχέσεις. Θεωρούν την Ελλάδα κονιορτοποιημένη οντότητα, εν αντιθέσει με την Τουρκία που την αντιμετωπίζουν ως κράτος αυτόβουλο και σοβαρό. Γι' αυτό μπορούν και περνάνε αυτά τα μηνύματα σε μια εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ