Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Απόχριστιανοποίηση της Ευρώπης, πλήρης σχέδιο σε εφαρμογή

 
Ιρλανδία: Οι πολίτες ψηφίζουν στο δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση της βλασφημίας
Το δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση της βλασφημίας θα γίνει αύριο, μαζί με τις προεδρικές εκλογές
 – Η ψηφοφορία θεωρείται ως κίνηση που συνδέεται με τη μείωση της επιρροής της εκκλησίας
Για την αποποινικοποίηση της βλασφημίας καλούνται να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την κατάργηση μιας συνταγματικής ρήτρας, που ορίζει τη βλασφημία ως εγκληματική πράξη. Τυχόν κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης θα αποτελέσει ένα ακόμη δείγμα ότι η επιρροή της κάποτε κραταιάς στην Ιρλανδία Καθολικής Εκκλησίας έχει μειωθεί.
Στις προεδρικές εκλογές, ο νυν πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς αναμένεται ότι θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στρέφεται στη βούληση των πολιτών για το δημοψήφισμα για την αποποινικοποίηση της βλασφημίας. Η τελευταία δίωξη για βλασφημία στην Ιρλανδία ασκήθηκε το 1855. Ωστόσο, πριν από 3 χρόνια, η αστυνομία διερεύνησε σχόλια που έκανε ο Στίβεν Φράι στην τηλεόραση, όταν ο κωμικός χαρακτήρισε τον Θεό ως «ιδιότροπο» και «εντελώς μανιακό».
Οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν την αφαίρεση της λέξης «βλασφημία» από διάταξη στο σύνταγμα του 1937 που λέει: «Η δημοσίευση ή η έκφραση βλάσφημης, ενοχλητικής ή ανάρμοστης θέσης είναι αδίκημα, που τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο».

Με βάση δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των Irish Times, το 51% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποποινικοποίησης, το 19% ότι θα ψηφίσει τη διατήρησή της διάταξης, το 25% δήλωνε αναποφάσιστο, ενώ ένα ποσοστό 4% δήλωσε ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες.