Σκηνικό σύγκρουσης εκτυλίσσεται εδώ και μερικές ώρες γύρω από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros,
που από χθες διεξάγει παράνομες υποβρύχιες και υποθαλάσσιες έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
που από χθες διεξάγει παράνομες υποβρύχιες και υποθαλάσσιες έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ στο pronews.gr, απέναντι από την ελληνική φρεγάτα, «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) κλάσης “S”, που έχει πλέον αποκτήσει οπτική επαφή (απόσταση μικρότερη των 4 μιλίων) απο το Barbaros, έχει αναπτυχθεί η τουρκική φρεγάτα TCG Giresun (F 491) κλάσης “G”, (φωτό), εκτοπίσματος 4.100 τ. αναβαθμισμένη με α/α σύστημα ελέγχου περιοχής 1 × Mk 13 Mod 4 (μονός εκτοξευτής που μεταφέρει και Harpoon, αλλά και SM-1MR Standard με χωρητικότητα 40 βλημάτων).
Ομως η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας δεν σταμάτησε εκεί: Τουρκικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος CN-235 απεστάλη στην περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει το ίχνος του ελληνικού υποβρυχίου Type 214 το οποίο κινείται γύρω από τον στολίσκο!
Το CN-235 επιχειρεί να κτίσει προστατευτικό «κλωβό» γύρω από τα τουρκικά σκάφη και συνεργάζεται με το οργανικό ελικόπτερο SH-60 LAMPS της φρεγάτας καταδιώκουν το ελληνικό υποβρύχιο, το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό Ναυτικό «Είναι ίσως το πιο αθόρυβο συμβατικό υποβρύχιο στο κόσμο».
Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70, επιχειρούν από το πρωί από επίγειες βάσεις της νότιας Τουρκίας, στην ίδια περιοχή προφανώς, με το ίδιο σκοπό και στόχο: Την καταδίωξη, τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του ελληνικού υποβρυχίου!
Μία πληροφορία που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί είναι ότι κάτω από το Barbaros, επιχειρεί κι ένα τουρκικό υποβρύχιο κλάσης 209/1400.
Επίσης άλλα δύο CN-235 κινούνται στην περιοχή, ανατολικά της Ρόδου, κοντά στον στολίσκο, αλλά εντός του ελληνικού FIR.
Είναι οι στιγμές που πραγματικά λείπουν τα ελληνικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας! Τίποτα και καμία υποστήριξη από αέρος σε αυτό το επίπεδο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης από αέρος, δεν έχουν η ελληνική φρεγάτα, όσο και το υποβρύχιο του ΠΝ
Πόσο αισθητή είναι η απουσία έστω και του ενός ΑΦΝΣ της ενδιάμεσης λύσης του προγράμματος αναβάθμισης P-3B και πόσο καταστροφική θα μπορούσε να αποβεί η έλλειψή του!
Χρόνια μετά την ανακοίνωση παράδοσής του «σε έξι μήνες» από την άνοιξη του 2015, ακόμα… έρχεται σε πτητική ικανότητα στα υπόστεγα της ΕΑΒ!
Οι τουρκικές κινήσεις παρακολουθούνται και αξιολογούνται πολύ προσεκτικά από το ΓΕΕΘΑ και χωρίς να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή η χρονική ετοιμότητα ανάληψης δράσης, έχει μειωθεί.
Την ίδια στιγμή στο βόρειο Αιγαίο επιχειρεί άλλο ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70
Μαζί με το Barbaros υπάρχει κι ένα πλοίο υποστήριξης, το οποίο επίσης παρακολουθείται από την «Νικηφόρος Φωκάς» (F466).
Το Barbaros μαζί με το σκάφος υποστήριξης και, πλέον και την τουρκική φρεγάτα, κινούνται σε μια ακτίνα περίπου 30 μιλίων με κέντρο την διαχωριστική γραμμή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.
Αν εισέλθει και σήμερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η φρεγάτα του ΠΝ θα εκπέμψει ένα συγκεκριμένο σήμα και θα του ζητά την άμεση αποχώρηση του.
Από εκεί και πέρα θα πράξει ανάλογα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.
Να σημειώσουμε και κάτι άλλο, εκ πρώτης όψεως όχι άμεσου ενδιαφέροντος, αλλά σημαντικό: Σε ακτίνα 100 μιλίων από το Barbaros, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων…
Οι αντίπαλοι: