Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές και συριακές πηγές, αμερικανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών RC-135V Rivet Joint (φωτό)
απογειώθηκε από την αμερικανική βάση της Σούδας της Κρήτης και εκτέλεσε αποστολή αναγνώρισης της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στην Λαττάκεια και την επίσης ρωσικής ναυτικής βάσης Ταρτούς στην Συρία.
Βασικός λόγος να καταγραφεί η διάταξη των S-400 και των λοιπών αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως τα Pantsir S.1 που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να προστατεύσουν τα S-400, αλλά και οι επάκτιες συστοιχίες υπερηχητικών αντιπλοϊκών βλημάτων Ρ-800.
Το αμερικανικό κατασκοπευτικό RC-135V με 30μελές πλήρωμα πέταξε κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα και προς νότο παράλληλη προς την παράκτια επαρχία Λαττάκεια της Συρίας.
Φυσικά μέσα στα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης αποστολής είναι το αν έχουν αναπτυχθεί και τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU2 τα οποία παρέλαβε η Συρία, θεωρητικά, αλλά στην ουσία τα παρέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις της περιοχής για να δημιουργήσουν ένα δεύτερο προστατευτικό δακτύλιο γύρω από τους S-400, των οποίων τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά φυλούν ως «κόρην οφθαλμού» και ούτε καν στην πρόσφατη επιδρομή των ισραηλινών μαχητικών είχαν ανοίξει για ευνόητους λόγους.
Μετά την κατάρριψη από φίλια πυρά ενός ρωσικού αεροσκάφους αναγνώρισης IL-20 στην ισραηλινή επιδρομή, από α/α πύραυλο S-200 (αυτό τουλάχιστον αφέθηκε να διαρρεύσει από ρωσικής πλευράς) οι Ρώσοι αναβάθμισαν κάθετα την αντιαεροπορική τους δυνατότητα.
Οι πτήσεις αυτές δεν είναι ούτε πρωτοφανείς ούτε σπάνιες, αλλά οι Ρώσοι για πρώτη φορά συνδέουν την Ελλάδα και την αμερικανική βάση της Σούδας με αυτές.
Μετά την πτήση του EMP-145 Erieye μαζί με ένα επίσης RC-135V τις πρώτες ημέρες της άφιξης των S-300PMU2 στην Συρία, είναι σαφές ότι άλλαξε και ο τρόπος που η Μόσχα αντιμετωπίζει την Ελλάδα στο θέμα αυτό...