Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Τάμα στην Μεγαλόχαρη! - Στην πατρίδα οι Έλληνες στρατιωτικοί

Έφτασαν στις 3,20  με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη από την Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές από τις 2 Μαρτίου,
συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και οι γονείς τους.

Μόλις οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Νωρίτερα  με ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μαζί με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μετέβησαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκειμένου να παραλάβουν και να μεταφέρουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην πατρίδα, αναρτούσε  την πρώτη φωτογραφία μέσα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.



 Τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο στρατιωτικούς λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο από την Αδριανούπολη για την πατρίδα, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας .

Ο Πάνος Καμμένος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους γονείς τους τους δύο στρατιωτικούς.




«Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα! Μεγάλη χαρά, μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας και κινητοποίησης της πολιτείας, των πολιτικών δυνάμεων, με τις ευχές όλων των Ελλήνων. Νέες προοπτικές για ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος ανάρτησε  μια φωτογραφία με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο μετέβη στην Αδριανούπολη με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.  Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης.  «Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.
Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Πάνος Καμμένος μετέβη στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ' Σώμα Στρατού για να ανάψει ένα κερί, όπως είπε, και να ευχαριστήσει για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης.

Οι γονείς των δύο στρατιωτικών ανέφεραν πως το το πρωί της Τετάρτης είχαν πάει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμειο για να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν για την απελευθέρωσή των παιδιών τους. Στη συνέχεια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ορεστιάδα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους βρήκε η χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των παιδιών τους.


«Με μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και υπερηφάνεια είμαστε χαρούμενοι για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ανήμερα της Παναγίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης μετά την υποδοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα.

«Ταυτόχρονα, είμαστε και δικαιωμένοι για τις συστηματικές και διαρκείς προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε τόσο πρωθυπουργός όσο ο υπουργός Εξωτερικών και το σύνολο των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι αποτέλεσμα ενεργειών οι οποίες γινόντουσαν στο ανώτατο επίπεδο, ιδιαίτερα με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με άλλους ξένους ηγέτες και τις παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ΝΑΤΟ και αλλού» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

Τέλος, χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φιλίας των δύο λαών, του ελληνικού και του τουρκικού.



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Το ακριβές πρόγραμμα

Πριν τα μεσάνυχτα, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Embraer με προορισμό αεροδρόμιο στην περιοχή της Ανδριανούπολης. Στο αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες,  επέβαιναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρος.

Εκεί κατέφθασαν οδικώς από την Ανδριανούπολη οι δύο στρατιωτικοί τους οποίους συνόδευε η πρόξενος της Ελλάδας.

Αμέσως μετά το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όπως προβλέπει η στρατιωτική διαδικασία, οι Μητρεώδης και Κούκλατζης θα μεταφερθούν αμέσως στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα εικοσιτετράωρο. Στην συνέχεια με μεταφερθούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άγνωστο που, όπου θα καταθέσουν λεπτομερώς για όλα όσα συνέβησαν.

Στο αεροδρόμιο θα υπάρχουν τηλεοπτικές κάμερες, παραμένει άγνωστο όμως αν θα επιτραπεί να πλησιάσουν τους δύο στρατιωτικούς.