Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Οργή της Μόσχας για δημοσίευμα περί οργάνωσης επεισοδίων στη ΔΕΘ

«Η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε την κυριαρχία, τη δημόσια τάξη, ή την Κρατική Ασφάλεια της Ελλάδας. Πρόκειται για εχθρικές και ηλίθιες επιθέσεις», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
  Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικά με άρθρο της εφημερίδας Kontra News που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου, ανήμερα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, και το οποίο ανέφερε ότι η Μόσχα ετοιμάζει ταραχές στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, κάνει λόγο για «εχθρικές και ηλίθιες επιθέσεις», υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε παραβίασε την δημόσια τάξη και την κρατική ασφάλεια της Ελλάδας.
Ειδικότερα, η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στο Twitter αναφέρει: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος αλήθειας”σε αυτό το δήθεν δημοσίευμα, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε την κυριαρχία, τη δημόσια τάξη, ή την Κρατική Ασφάλεια της Ελλάδας”. Τέτοιες εχθρικές και ηλίθιες επιθέσεις προς την Ρωσία, είναι «ντροπή για την Ελληνική δημοσιογραφία, και φαίνονται παράλογες, «ενάντια στον σεβασμό μας προς την Αθήνα, ως ισότιμο εταίρο».
Στην αναλυτική ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο φέρνει ως παράδειγμα τη φετινή 25η επέτειο από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

«Αυτό είναι το κύριο έγγραφο που καθορίζει τους βασικούς άξονες της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Αντανακλώντας τους ξεκάθαρους στενούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και των λαών μας, το Σύμφωνο διασφαλίζει τη συνέχισή τους και τη µη επικράτηση καιροσκοπικών διαφοροποιήσεων. Επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και φιλοδοξία των δύο κρατών να ενισχύσουν ενεργά και σταθερά τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς στη βάση των αρχών σεβασμού της πολιτικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχικής ισότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του αμοιβαίου οφέλους», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές μας καθοδηγούν στην εργασία για την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας», επισημαίνεται.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 190η επέτειο από την έναρξη των ρωσο-ελληνικών διπλωματικών σχέσεων.

«Οι χώρες μας συνδέονται από δεσμούς και κοινές αξίες αιώνων, θρησκευτική αλληλεπίδραση, κοινή ιστορία. Η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε την εθνική κυριαρχία, τη δημόσια τάξη ή την κρατική ασφάλεια της Ελλάδας», τονίζει το ρωσικό υπ. Εξωτερικών, θέτοντας το ερώτημα γιατί η Ρωσία να εμπλακεί σε ταραχές στην Ελλάδα», καταλήγει.