Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΗΕ: Σταματήστε να προστατεύετε τους κυανόκρανους που βιάζουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τις χώρες, των οποίων οι στρατιώτες έχουν κατηγορηθεί για βιασμούς και σεξουαλική εκμετάλλευση πολιτών στη διάρκεια ειρηνευτικών αποστολών,
να σταματήσουν να καλύπτουν τα εγκλήματά τους και να τους οδηγήσουν σε δίκη.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο Μπαν δήλωσε ότι η σεξουαλική βία με θύτες κυανόκρανους αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» για τον ΟΗΕ, μετά τις αποκαλύψεις για βιασμούς, ακόμα και ανηλίκων.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει να αντιμετωπίζει το ζήτημα, κυρίως εξαιτίας της απειλής ορισμένων κρατών ότι θα αποσύρουν τους στρατιώτες τους από τις ειρηνευτικές αποστολές, εάν ο ΟΗΕ κατονομάσει και τιμωρήσει τους στρατιώτες.

Ο Μπαν δήλωσε ότι ξένες κυβερνήσεις αρνούνται να δώσουν στον ΟΗΕ την εξουσία να κάνει περισσότερα από το να στείλει τους στρατιώτες στα σπίτια τους. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να δείξουν «μεγαλύτερη θεσμική ευθύνη» με το να ερευνήσουν και να τιμωρήσουν τους στρατιώτες τους.

«Έχω μιλήσει με τους ηγέτες των χωρών που τις αφορά για να εξασφαλίσω ότι (οι κυανόκρανοι) θα τιμωρηθούν στη βάση της διεθνούς νομοθεσίας» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στον Guardian.

Τον Αύγουστο, παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά από απαίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=738316