Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αντεισαγγελέας ΑΠ: Ζητά δίκη του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για κακούργημα

Στο επίκεντρο και πάλι το έλλειμμα του 2009. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση ζητώντας ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρ. Γεωργίου, να δικαστεί για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης
Να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το έλλειμμα του 2009 που φέρεται πως είχε τεχνηέντως διογκωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, με τελικό σκοπό την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, ζητά η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία έχει παραπεμφθεί σε δίκη μεταξύ άλλων και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου.
Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, ο κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς είχε μπει στο αρχείο η κατηγορία της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης που τον βάραινε. Πλέον η εισαγγελική λειτουργός ζητά να παραπεμφθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και για τα δύο αδικήματα.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων καο ξεκίνησε από την καταγγελία του μέλους της Αρχής και Πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, η οποία σε συνέντευξή της είχε πει μεταξύ άλλων: "το έλλειμμα του 2009 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%".