Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορα, κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα

Έκλεισε τα σύνορα η Ουγγαρία
Οι αρχές της Ουγγαρίας σήμερα έκλεισαν το βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, προχωρώντας στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων
για την αντιμετώπιση της δίχως προηγούμενο ροής ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεκάδες αστυνομικοί με κράνη έλαβαν θέσεις κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής που περνά τα σύνορα και χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εξ αυτών από τη Συρία, για να εισέρχονται στο έδαφος της ΕΕ από τη Σερβία. Στην περιοχή είχαν επίσης αναπτυχθεί μονάδες του στρατού και της έφιππης αστυνομίας, ενώ ένα ελικόπτερο πετάει στην περιοχή.
Η ουγγρική αστυνομία κατηύθυνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, στη συνοριακή διέλευση Horgos 2, περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί, αλλά και αυτό το σημείο διέλευσης ήταν κλειστό.
Οι κινήσεις της Βουδαπέστης σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ νέοι νόμοι που δίνουν στις αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν όποιον αποπειραθεί να εισέλθει στο έδαφος της Ουγγαρίας από τη Σερβία παράνομα, να κρατούν και να απελαύνουν αιτούντες άσυλο.
Ώρες αργότερα η αστυνομία επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών να περάσουν από το σημείο διέλευσης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο σημείο, διαμέσου μιας μεταλλικής πύλης.
Πάνω από 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει μέχρι τώρα στην Ουγγαρία από τη Σερβία φέτος, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της σοβαρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.
Η μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών έχει διχάσει την ΕΕ και τροφοδοτεί τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη μέλη της.
«Ακούσαμε ότι οι Ούγγροι θα κλείσουν τα σύνορα την 15η Σεπτεμβρίου και έτσι έπρεπε να βιαστούμε να φύγουμε από την Ελλάδα», είπε ο Άμερ Αμπουνταλάμπι, ένας 24χρονος φοιτητής από τη Δαμασκό, λίγο πριν περάσει τα σύνορα.
Η Ουγγαρία σπεύδει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία.
Ως τις 17:00 σήμερα είχαν απογραφεί 7.437 μετανάστες, πολλοί από τη Συρία, που μπήκαν στη χώρα από τη Σερβία — η οποία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ.
Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως αναμένει πως μεγάλο μέρος των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν, σε μια συνέντευξή του στο ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Εξάλλου σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «πιθανότατα» θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κρίσης λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών από αύριο Τρίτη.
Ο Όρμπαν ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην περιοχή των συνόρων νωρίτερα σήμερα καλώντας τους να επιδείξουν ανθρώπινη αλλά «ανυποχώρητη» συμπεριφορά έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, ανθρώπων που έχουν «εξαπατηθεί», όπως υποστήριξε.