Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Εντολοδόχος η Τουρκία προκαλεί μετά απο ειρηνική πρόσκληση του Λαβρόφ

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν Ρωσία και Τουρκία για το μέλλον του Σύριου προέδρου
Στη συνάντηση στο Σότσι,  οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Φεριτούν Σινιρλίογλου,
αντίστοιχα, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη διευθέτηση του προβλήματος της Συρίας.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως ‘ουτοπική ιδέα’ την άποψη που διατύπωσε ο Τούρκος ομόλογός του, ότι η απομάκρυνση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, θα συνέβαλε στην επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η απόφαση για το μέλλον του Άσαντ και για τον συριακό λαό θα τον λάβει ο ίδιος ο λαός, έτσι, οποιαδήποτε σύγκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών δεν υπήρξε.


«Εμείς δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια συναίνεση σχετικά με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο του συριακού καθεστώτος ή, ειδικότερα σχετικά με τον πρόεδρο Άσαντ, αυτό πρέπει να το διευθετήσει ο ίδιος ο συριακός λαός», προειδοποίησε ο Λαβρόφ.


Επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει μια διαφανή, δημοκρατική και δίκαια διαδικασία εκλογών στη Συρία, υπό την επίβλεψη παρατηρητών και οργανώσεων από διάφορες χώρες.


Ο Άσαντ μπορεί να βοηθήσει κατά της τρομοκρατίας


Ο Λαβρόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι ορισμένοι από τους εταίρους, πίστευαν ότι η συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να σώσει την περιοχή από την απειλή της τρομοκρατίας.

«Αυτό είναι μια ουτοπία. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ο αρχιστράτηγος, και η ηγεσία της Δαμασκού καταπολεμά την απειλή της τρομοκρατίας. Επιπλέον,  ο στρατός της Συρίας έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στο έδαφος. Για το λόγο αυτό κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το ρόλο του συριακού στρατού στην καταστολή του ‘ισλαμικού κράτους’», είπε ο Λαβρόφ.
-