Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ορθόδοξη δωρεά 880.000$ στην Υγεία

Στην Ελλάδα ακόμη ένα κοντέινερ με ιατρικό εξοπλισμό από το ίδρυμα IOCC, της  Βοστώνης, που υποστηρίζει η οικογένεια Τζαχάρη 
Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς
Το βλέμμα του στην Ελλάδα της κρίσης έχει στρέψει τα τελευταία χρόνια ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός των Διεθνών Ορθοδόξων Διακονιών (International Christian Orthodox Charities), γνωστός ως IOCC, που εδρεύει στη Βοστόνη, αποτελείται από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των ΗΠΑ και υποστηρίζεται από το ίδρυμα της οικογένειας Τζαχάρη (The Jaharis Family Foundation). Το τελευταίο κοντέινερ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό που απέστειλε ο οργανισμός, μάλιστα, έφτασε στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα και η αξία των αγαθών που θα καλύψουν ελλείψεις των νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας) υπολογίζεται σε 880.000 δολάρια.

Η συντονίστρια του IOCC στην Ελλάδα Δέσποινα Κατσιβελάκη εξηγεί στη «δημοκρατία»: «Η χώρα μας αποτελούσε για χρόνια έναν από τους βασικούς πυλώνες του οργανισμού, ωστόσο, η ύφεση τη μετέτρεψε από χώρα δωρήτρια σε χώρα ωφελούμενη». «Εως σήμερα», συνεχίζει η κυρία Κατσιβελάκη, «ο IOCC έχει αποστείλει στην οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα 22 αντίστοιχες δωρεές, έχοντας καλύψει όλες τις ΥΠΕ. Επιπλέον, ο οργανισμός, σε συνεργασία με την Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής παρέχει οικονομική στήριξη σε περισσότερες από 1.000 οικογένειες που το έχουν ανάγκη και προσφέρει υλικοτεχνική στήριξη και σε 25 αγροτικούς συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα. Αυτοί, με τη σειρά τους, διαθέτουν ένα μέρος των τροφίμων που παράγουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και κυρίως στα παιδιά που υποσιτίζονται».

Εκτός όμως από όλα τα παραπάνω, οι Διεθνείς Ορθόδοξες Διακονίες καλύπτουν και τις ανάγκες θέρμανσης κοινωφελών ιδρυμάτων και σχολείων σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Give For Greece II, το οποίο υλοποιείται σε συνέχεια του αντίστοιχου πρώτου, που για εννέα μήνες στήριξε συνολικά 1.072 οικογένειες, εξασφαλίζοντάς τους 285 τόνους φρούτων και λαχανικών και 107.000 λίτρα φρέσκου γάλακτος, προερχόμενα από συνεργαζόμενους Ελληνες παραγωγούς.

Εξάλλου, σύμφωνα με το καταστατικό του οργανισμού, ο οποίος από το 1992 έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ανθρωπιστικές δράσεις σε φλεγόμενες περιοχές του πλανήτη, έμπνευση για τη δημιουργία και το έργο του αποτέλεσε το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και συγκεκριμένα το κεφάλαιο 25 (εδάφια 35 και 36): «Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, ασθένησα και με επισκεφτήκατε, ήμουν σε φυλακή και ήρθατε προς εμένα».