Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Είπε την αλήθεια για την στάση των Γερμανών απέναντι στους Έλληνες..αφου δε σε είπαν και εθνικιστή πάλι καλά...

Το παρασκήνιο της παραίτησης του πρέσβη στο Βερολίνο
Γράφει η Βασιλική Σιούτη  
Τις ευθύνες για την αποτυχία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γερμανίδα καγκελάριο, φαίνεται να επιχείρησε να φορτώσει το πρωθυπουργικό επιτελείο στον έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο (και δεύτερο ξάδερφο του πρωθυπουργού) Παναγιώτη Ζωγράφο.  Αυτή φαίνεται να είναι και η αιτία της όχι και τόσο αιφνίδιας παραίτησής του. 
Εδώ και λίγο καιρό είχαν αρχίσει να ακούγονται διάφορες φήμες μεταξύ των διπλωματών για κάποια δυσαρέσκεια που εξέφραζε ο πρέσβης στο Βερολίνο και τη διάθεσή του να φύγει.  Ο λόγος λέγεται ότι ήταν πως η πληροφόρηση που έστελνε εκείνος από το εξαιρετικά κρίσιμο πόστο του, δεν ταυτιζόταν με αυτή που έδιναν στον Αντώνη Σαμαρά συνεργάτες του.
Φαίνεται πως κάποιοι είχαν κάνει τον έλληνα πρωθυπουργό να πιστεύει ότι η Άνγκελα Μέρκελ με λίγο πρέσινγκ και μπροστά στην απειλή να πέσει η κυβέρνηση, θα υποχωρούσε και θα έδινε «κάτι», έστω  επικοινωνιακής αξίας. Η καγκελάριος της Γερμανίας όμως, δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει καμία υποχώρηση, καθώς η –τόσο οικεία για τους Έλληνες- λογική του παζαριού είναι παντελώς ξένη στη νοοτροπία των γερμανών πολιτικών. Η Γερμανία, επίσης, δεν σκοπεύει να κάνει πίσω ούτε ελάχιστα, δείχνοντας «έλεος»  (το απέδειξε μια μέρα πριν και με τους Γάλλους) γιατί ξέρει ότι ακόμα κι έναν πόντο αν ξηλώσει, μετά είναι εύκολο να ξηλωθεί όλο το πουλόβερ. Όλοι οι γερμανοί αναλυτές και δημοσιογράφοι το προηγούμενο διάστημα είχαν προϊδεάσει ότι δεν είχε να κερδίσει τίποτα ο Αντώνης Σαμαράς από αυτό το ταξίδι. 
Το πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο, αγνόησε τη σκληρή αυτή πραγματικότητα και πήγε στο Βερολίνο ελπίζοντας. Ο πρέσβης, ακριβώς επειδή δεν είχε «καλά νέα για να πει», το τελευταίο διάστημα είχε γίνει αντιπαθής σε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και κάπως έτσι (εκδικητικά;) τον αγνόησαν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Βερολίνο. Αυτό αποτέλεσε την αιτία που το ποτήρι ξεχείλισε και ο πρέσβης παραιτήθηκε.
Διπλωμάτες συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως «πολύ δεξιό, λίγο περίεργο, αλλά έντιμο». 
Η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο θα αποκτήσει σύντομα νέο πρέσβη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως ούτε εκείνος θα έχει ευχάριστα νέα για να τους πει.