Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοπή των πονηρών σχεδίων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Δεν θα υπήρχε ο πόλεμος του 1999 έαν υπήρχε η σημερινή Ρωσία


Λαβρόφ: Πρόκληση η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε Σκόπια-Βοσνία και Μαυροβούνιο
Η πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες της Βοσνίας, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, μπορεί να θεωρηθεί ως μια «πρόκληση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ στις πρώην κομμουνιστικές περιοχές στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη,  στο πλαίσιο του αγώνα για τη γεωστρατηγική  επιρροή του Ψυχρού Πολέμου,
η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας σύγκρουσης στην πρώην Σοβιετική Ουκρανία, γράφει το σκοπιανό MKD, που επικαλείται το Ρόιτερ.
Το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και η Βοσνία, έχουν φιλοδοξίες να ακολουθήσουν τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα χνάρια της Αλβανίας και της πρώην γιουγκοσλαβικής  Κροατίας που προσχώρησαν το 2009, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ,  από τη βοσνιακή εφημερίδα Dnevni Avaz, δήλωσε:
« Όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ, το βλέπω ως ένα λάθος, ακόμη και με κάποιο τρόπο ως πρόκληση. Αυτή είναι κάπως ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός συστήματος ισότιμης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ισότιμη για όλους, αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή εκείνου του μπλοκ».

Συνεχίζει το δημοσίευμα:
Η Ρωσία έχει ενεργειακά συμφέροντα στα Βαλκάνια και ιστορικούς δεσμούς με τους Σλάβους της περιοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί όπως και της Ρωσίας
Αλλά η επιρροή της Μόσχας μειώνεται καθώς οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που επιθυμούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Η μικροσκοπική δημοκρατία του Μαυροβουνίου φαίνεται να είναι πιο κοντά στην ένταξη του ΝΑΤΟ. Η Βοσνία είναι όμηρος των εθνοτικών διαμαχών, οι οποίες επιβραδύνουν τις  μεταρρυθμίσεις. Τα Σκόπια παραμένουν δεσμευμένα, ενώ υπάρχει η διαφωνία με την Ελλάδα για το όνομα αυτής της ηπειρωτικής χώρας, γράφει το δημοσίευμα.