Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μία χώρα με μυστικές βάσεις πυρηνικών όπως το Ισραήλ, δυναμιτίζει καταστάσεις ανεξέλεκτου πολέμου

Επιθεωρητές του ΟΗΕ όταν έψαχναν τα χημικά της Συρίας Το Ισραήλ κατηγορεί τη Συρία ότι έχει κι άλλα χημικά όπλα
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το καθεστώς της Συρίας έχει κρυψώνες με χημικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα, αν και παρέδωσε τις πρώτες ύλες που διέθετε για την παραγωγή τέτοιων όπλων, υπό από την πίεση των διεθνών δυνάμεων.
Επιθεωρητές του ΟΗΕ όταν έψαχναν τα χημικά της Συρίας
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, συνοψίζοντας εκτιμήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ότι το συριακό καθεστώς έχει κρατήσει κάποιες πυραυλικές κεφαλές, βόμβες με χημική γόμωση που μπορούν να ριφθούν από εναέρια μέσα και οπλοβομβίδες με γόμωση χημικών ουσιών όπως το αέριο σαρίν.
 
«Υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, ακόμη στα χέρια (των αρχών) της Συρίας σημαντική εναπομείνασα δυνατότητα... που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιστάσεις και αυτό θα μπορούσε να είναι δυνητικά πολύ σοβαρή», είπε ο ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.
 
Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμητικά δεδομένα για τα χημικά όπλα που οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι φυλάσσονται ακόμη από τη Συρία, επικαλούμενος τον απόρρητο χαρακτήρα των πληροφοριών αυτών, καθώς και την πιθανότητα κάποια από τα χημικά όπλα να είχαν καταστραφεί ή χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
«Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και να εξεταστούν πολύ προσεκτικά» από διεθνείς επιθεωρητές, είπε ο αξιωματούχος.
 
Διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι η Συρία απoκάλυψε μια προηγουμένως αδήλωτη εγκατάσταση όπου γίνονταν έρευνες και αναπτύσσονταν χημικά, καθώς και ένα εργαστήριο παραγωγής ρικίνης, μιας τοξικής ουσίας.
 
Οι αποκαλύψεις αυτές φαίνεται πως υποστηρίζουν τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι το καθεστώς Άσαντ δεν ενήργησε με πλήρη διαφάνεια στο ζήτημα του χημικού του οπλοστασίου.
 
Ο ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι 1.300 τόνοι του αερίου μουστάρδας και των ουσιών για την παραγωγή των τοξικών αερίων σαρίν και VX που παραδόθηκαν από τη Συρία αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις ισραηλινές εκτιμήσεις για το συνολικό απόθεμα των χημικών ουσιών που διαθέτει η Συρία. Η διάρκεια ζωής του κάθε ενός από τα χημικά όπλα που κατασκευάστηκαν ήταν περιορισμένη λόγω της κατάστασης των χημικών ουσιών, ανέφερε ο ίδιος ισραηλινός αξιωματούχος.
 
Το Ισραήλ τηρεί εδώ και δεκαετίες εχθρική στάση έναντι της Συρίας. Τον Απρίλιο του 2013 οι μυστικές του υπηρεσίες ήταν οι πρώτες που κατηγόρησαν το καθεστώς Άσαντ για χρήση χημικών όπλων σε περιοχές που κατείχαν οι αντάρτες.