Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

<<ΗΓΕΜΩΝ>> ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ


ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΝΟΗΜΑ. ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Στο πιο κρίσιμο στάδιο της εισέρχεται, τις επόμενες μέρες, η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών», που διοργανώνεται από την Τουρκία και μέσω της οποίας η Αγκυρα επιχειρεί de facto νομιμοποίηση των αξιώσεών της στο Αιγαίο σχετικά με-την έρευνα και διάσωση,-την αμφισβήτηση του εθνικού εναέριου χώρου των 10 ν. μ. και-τον έλεγχο του FIR.Βρετανικές εγγυήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση βεβαιώνει πως έχει λάβει εγγυήσεις από τη Βρετανία -υπό την ομπρέλα της οποίας συμμετέχουν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Βέλγιο- ότι δεν θασυμμετάσχουν σε σενάρια που «ενοχλούν» τη χώρα μας. Και ότι το Λονδίνο θα σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Μένει, όμως, να αποδειχθεί στην πράξη.*Η Αγκυρα, πράγματι, έχει κάνει κάποιες αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς της άσκησης, πιθανώς ύστερα από ΝΑΤΟϊκές «συμβουλές».* Η Τουρκία εμφάνιζε το FIR Κωνσταντινούπολης να εκτείνεται μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, αξιώνοντας να έχει πλήρη δικαιώματα έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών.Περιλάμβανε έτσι, τμήματα της ελληνικής επικράτειας, ολόκληρη τη Σάμο και μέρος της Χίου και της Ικαρίας.*
Στη συνέχεια, οι Τούρκοι «έσπασαν» την επίμαχη περιοχή σε τρεις: μία εντός του FIR Κωνσταντινούπολης και δύο εντός του FIR Αθηνών.* Επιπλέον, απέσυραν το χάρτη όπου ελληνικά νησιά εμφανίζονταν με διαφορετικό χρώμα από αυτό της ελληνικής επικράτειας και σημειώνονταν ως αποστρατικοποιημένα.*Τα προπαρασκευαστικά γυμνάσια διεξάγονται από την αρχή της περασμένης εβδομάδας και από αύριο ξεκινά η τρίτη φάση, που αφορά στην τακτική άσκηση, που θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Επιτελείς στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ θεωρούν ότι είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα των τουρκικών γυμνασίων για την εκδήλωση κάποιας προκλητικής ενέργειας με στόχο τη «νομιμοποίηση» αξιώσεων.* Στο διάστημα αυτό τα σενάρια προβλέπουν αποβατικές ενέργειες στην περιοχή του «Doganbey» με συμμετοχή της ΝΑΤΟϊκής πολυεθνικής δύναμης, που εντάσσονται στην πρώτη φάση της βρετανικής άσκησης «Taurus».* Οι δυνάμεις απόβασης θα περάσουν μεταξύ Χίου και Σάμου για να καταλήξουν στις ακτές της Μικράς Ασίας.* Οι αμφίβιες επιχειρήσεις συνδυάζονται με αεροπορικές και ναυτικές, που θα γίνουν σε δεσμευμένες περιοχές νοτιοανατολικά της Σκύρου, νότια της Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Χίου.

H ιστορία επαναλαμβάνεται, ενώ κάποιοι διαβάζουν καλά το παρελθόν και χρησιμοποιούν λέξεις με ιστορία στις στρατηγικές τους κινήσεις. Η Ιερή Συμμαχία την περίοδο ξεσηκωμού του γένους το 1821’ με τις ίδιες δυνάμεις όπως και σήμερα Αγγλία, Γαλλία υπεράσπιζαν και συνεχίζουν επι σειρά αιώνων με ένα συνωμοτικό σχέδιο παράδοσης της Ηγεμονίας του Αιγαίου στους Τούρκους. Η καυτή πρόταση <<κυρίαρχος ηγεμών του Αιγαίου>> και κατά συνέπεια της Ελλάδος επαναλαμβάνεται αυτούσια μετά από 188 έτη.