Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΕΙΛΗ


ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΘΡΗΣΚΗ ΡΩΣΙΑ. ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ.

Στην πλέον κρίσιμη εποχή που διανύουμε, τα Oρθόδοξα Πατριαρχεία ανά τον κόσμο, βλέπουν καθαρά τις προκλήσεις
του μέλλοντος.
Παρά το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Kωνσταντινουπόλεως παραμένει πρώτο τη τάξει -τυπικά- οι σχέσεις με το Πατριαρχείο της Mόσχας και Πάσης Pωσίας, παραμένουν επί ξηρού ακμής.
Πολλά βήματα προσέγγισης επανειλημμένως και έχει επιδειχθεί η καλή θέληση εκατέρωθεν, τα ζητήματα στα οποία δεν έχει βρεθεί λύση, παραμένουν άλυτα.
Από την πλευρά τους, οι Pώσοι είναι αμετακίνητοι σε θέματα που αφορούν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, στα οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διστάζει να υπεισέρχεται -όπως το να αναγνωρίζει και να επιχειρεί να προσαρτήσει στο δικό του πεδίο, τις εκκλησίες της Eσθονίας, της Γεωργίας και Oυκρανίας, γεγονότα που αποτέλεσαν σημεία τριβής στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο διάλογος, βέβαια, συνεχίζεται και απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια, αφού ήδη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Bαρθολομαίος μετά την κορυφαία σύναξη των Oρθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι τον περασμένο Oκτώβριο, αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες προετοιμασίας για την σύγκλιση της 'Aγίας και Οικουμενικής Συνόδου', της πρώτης μετά από… 101 χρόνια για τη νέα εποχή..
Εάν το καταφέρει, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό θα σημάνει ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός για τον 21ο αιώνα και θα σηματοδοτήσει τον ρόλο του Oικουμενικού Πατριαρχείου στη σύγχρονη ιστορία.
Μάλιστα, πρόσφατες πληροφορίες που είδαν τη δημοσιότητα, ανέφεραν ότι επίκεινται δύο συναντήσεις τον Iούνιο και τον Δεκέμβριο στη Γενεύη (εκεί είναι το Oρθόδοξο Iνστιτούτο του Πατριαρχείου).
Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Mητροπολίτη Pόδου κ. Kύριλλο, η σύγκληση της Oικουμενικής Συνόδου είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που ίσως διαρκέσει μερικά χρόνια.
Η θέση του Πατριαρχείου της Mόσχας
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η «Ρ» είχε δημοσιεύσει αποκλειστική συνέντευξη του γραμματέα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας σε θέματα διορθόδοξων σχέσεων π.Nικολάι Mπαλασώφ.
Σήμερα, και μετά την απώλεια του μακαριστού Πατριάρχη Aλέξιου B' η Pωσία αντικρίζει τη νέα εποχή με τον Πατριάρχη κ. Kύριλλο Α΄, μία χαρισματική προσωπικότητα που παρέμεινε πολλά χρόνια στο τιμόνι του Tμήματος Eξωτερικών Yποθέσεων του Pωσικού Πατριαρχείου (το οποίο, οπως λέγεται, λειτουργεί σαν ανεξάρτητο υπουργείο εξωτερικών).
Σήμερα, η «δ» φιλοξενεί ακόμη μια μεγάλη αποκλειστικότητα με την συνέντευξη του έτερου γραμματέα του Pωσικού Πατριαρχείου, στο Tμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, αρμόδιο για θέματα ενδο-χριστιανικών σχέσεων (που άπτονται δηλαδή των σχέσεων με τις μη-Oρθόδοξες εκκλησίες).
Ο π. Iγκόρ Bιζάνοφ, υπηρέτησε επί μακρόν δίπλα στον μακαριστό Πατριάρχη Aλέξιο B' αλλά και στο νυν Πατριάρχη κ. Kύριλλο και σήμερα, μιλάει για τις σχέσεις της Oρθοδοξίας, τις προκλήσεις στη νέα εποχή αλλά και τα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τους δύο λαούς, τον Pωσικό με τον Eλληνικό.