Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Ηλεκτρονικό φακέλωμα με πρόσχημα την πανδημία!


 Με ηλεκρονικά βραχιολάκια παρακολούθησης όσοι είναι σε καραντίνα 

Πανδημία στο Χονγκ Κονγκ:

 Το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλει ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης και έναν ηλεκτρονικό κώδικα υγείας τύπου Κίνας.

Με ένα δυστοπικό σκηνικό βγαλμένο από ιστορία του Τζώρτζ Όργουελ, θα μοιάζει το Χονγκ Κονγκ μετά την απόφαση των τοπικών αρχών να «σημαδέψουν» και να ελέγχουν ηλεκτρονικά όσους βρίσκονται σε καραντίνα.

Θα τεθούν σε κυκλοφορία την Παρασκευή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, τα βραχιόλια καραντίνας, που θα τεθούν σε κυκλοφορία την Παρασκευή, θα είναι υποχρεωτικά για άτομα που έχουν βρεθεί θετικά και βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα φύγουν από το κτίριο κατά την περίοδο απομόνωσής τους.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η απομόνωση στο σπίτι θα είναι ακριβής, ενώ παραμένουμε ανθρώπινοι», είπε ο Λο Τσουνγκ-μάου, ο νέος γραμματέας υγείας της πόλης, ανακοινώνοντας το νέο μέτρο τη Δευτέρα. Η παραβίαση της υποχρεωτικής καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ επισύρει πρόστιμο έως 25.000 δολλάρια Χόνκ Κονγκ (3.200 αμερικάνικα δολλάρια $) και έως και έξι μήνες φυλάκιση.


Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται

Το Χονγκ Κονγκ είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως δύο τύπους βραχιολιών για να παρακολουθεί άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα στο σπίτι στην αρχή της πανδημίας το 2020: ένα παλαιότερο πλαστικό βραχιολάκι με κωδικό QR και ένα μεταγενέστερο με έναν ογκώδες ηλεκτρονικό ιχνηλάτη. Ο Λο δεν διευκρίνισε ποιο από αυτά θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο του συστήματος κωδικών υγείας, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση των ανθρώπων μέσω κινητών τηλεφώνων, οι πολίτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους εάν ο κωδικός QR στον λογαριασμό τους είναι πράσινος. Ο κωδικός γίνεται κίτρινος εάν τα άτομα έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο και κόκκινο εάν το άτομο έχει βρεθεί θετικό στον ιό.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό κώδικα του Χονγκ Κονγκ, οι ταξιδιώτες που φτάνουν θα επισημαίνονται επίσης με «κίτρινο», είπε ο Λο στην ανακοίνωσή του.


Το σύστημα παρακολούθησης «Leave Home Safe»

Άτομα με κόκκινο και κίτρινο κωδικό δεν θα επιτρέπονται σε χώρους «υψηλού κινδύνου», όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης μασκών.

Το νέο σύστημα θα κυκλοφορήσει στην εφαρμογή «Leave Home Safe» που παρουσιάστηκε πέρυσι σε δημόσιους χώρους για την παρακολούθηση της κίνησης των ανθρώπων.

Πολλές αντιδράσεις

Οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το σύστημα κώδικα υγείας της Κίνας ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται στο σύστημα για τον έλεγχο και τον περιορισμό των ελευθεριών.


Ντόπιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο υγειονομικός κώδικας και τα βραχιόλια του Χονγκ Κονγκ μπορεί να έχουν την ακούσια συνέπεια να παρασύρουν τους ανθρώπους να μην αναφέρουν θετικά αποτελέσματα των τεστ υπό το φόβο μεγάλων διαταραχών στη ζωή τους, σημειώνει ο Guardian.

Αν και τα μέτρα μπορεί να έχουν «οριακό αντίκτυπο» στη μείωση της εξάπλωσης της κοινότητας, «ο αντίκτυπος που είναι πιο ανησυχητικός είναι ο αντίκτυπος στα τεστ και τις καταχωρήσεις κρουσμάτων», δήλωσε ο Μπεν Κάουλινγκ, πρόεδρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. .

Το Χονγκ Κονγκ αναφέρει κατά μέσο όρο περίπου 2.500 κρούσματα την ημέρα, αλλά τα μελλοντικά στατιστικά στοιχεία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα της κατάστασης. «Μπορεί να είναι σε μια ή δύο εβδομάδες, είναι χαμηλότερο, όχι επειδή η μετάδοση έχει μειωθεί, αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν δηλώνουν αν είναι κρούσματα», είπε ο Κάουλινγκ.

Κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα το Χονγκ Κονγκ

Τα νέα μέτρα του Χονγκ Κονγκ σηματοδοτούν ότι η πόλη είναι απίθανο να υποχωρήσει στην προσπάθειά της να εκμηδενίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, παρόλο που άλλες χώρες συνέχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα υπό το φως των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων.

«Τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου πηγαίνουν προς την κατεύθυνση του να μην ελέγχουν τη μετάδοση, αλλά να ελαχιστοποιούν τα σοβαρά κρούσματα», είπε ο καθηγητής


«Αυτό θα σκεφτόμασταν ως έξοδο από την κατάσταση πανδημίας, αλλά η εισαγωγή αυτών των μέτρων, αν μη τι άλλο, πηγαίνει προς την άλλη κατεύθυνση, πίσω προς πιο αυστηρό έλεγχο, παρόλο που έχουμε υψηλότερη κάλυψη εμβολίων και διαθεσιμότητα σε αντιιικά φάρμακα τώρα».

Τα νέα μέτρα αστηρίζονται στην ελπίδα ότι η πόλη μπορεί να συνεχίσει να χαλαρώνει τους υπόλοιπους περιορισμούς, αφού τέθηκε σε αναμονή ο μηχανισμός αναστολής πτήσεων λόγω της πανδημίας την περασμένη Πέμπτη. Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να διατηρεί αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιβάλλοντας επταήμερη καραντίνα σε ξενοδοχεία για τις αφίξεις, σύμφωνα με την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» της Κίνας που στοχεύει στην εξάλειψη του ιού

https://www.iefimerida.gr/kosmos/pandimia-hongk-kongk-brahiolakia-karantina