Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Κινδυνεύει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από εξτρεμιστικές εβραϊκές ομάδες


 Η επιστολή του Πατριάρχη στον Μπάιντεν - Έχουν βάλει στο στόχαστρο την χριστιανική συνοικία

Σοβαρό κίνδυνο για την ύπαρξη της Ελληνορθοδοξίας στην Ιερουσαλήμ, με τον Πατριάρχη Θεόφιλο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιεί ότι εξτρεμιστικές εβραϊκές δυνάμεις απειλούν την χριστιανική συνοικία, έχοντας στόχο να τερματίσουν την παρουσία της στην πόλη και να πάρουν την γη που ανήκει στο Πατριαρχείο!

Μάλιστα ενημέρωσε για την σοβαρή αυτή κατάσταση και τον Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας σε επιστολή του ότι: «Ο κύριος δρόμος προς την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή από εξτρεμιστικές εβραϊκές δυνάμεις που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη χριστιανική συνοικία με στόχο να αλλάξουν την ιστορική, δημογραφική και γεωγραφική φύση και εγκυρότητα των ο χώρος και να τερματιστεί η χριστιανική παρουσία στην πόλη. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι ομάδες υποστηρίζονται, εν μέρει, από δεξιές προσωπικότητες στην πολιτική σφαίρα του Ισραήλ. Μαζί προσπαθούν να διαταράξουν το μακροχρόνιο status quo στην πόλη».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είχε προχωρήσει σε καταγγελίες και τον Ιανουάριο, κατηγορώντας ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες ότι απειλούν την παρουσία χριστιανών στην Παλιά Πόλη, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις καταγγελίες του Πατριάρχη.

«Η παρουσία μας στην Ιερουσαλήμ απειλείται. Οι εκκλησίες μας απειλούνται από ισραηλινές ριζοσπαστικές περιθωριακές ομάδες. Στα χέρια αυτών των Σιωνιστών εξτρεμιστών, η χριστιανική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ υποφέρει πολύ. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας είναι θύματα εγκλημάτων μίσους. Οι εκκλησίες μας βεβηλώνονται και βανδαλίζονται τακτικά. Οι κληρικοί μας υπόκεινται σε συχνούς εκφοβισμούς», είχε γράψει ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ στους Times του Λονδίνου, εξηγώντας την πεποίθησή του ότι υπήρχε στόχος να εκδιωχθεί η χριστιανική κοινότητα από την Παλιά Πόλη.


Οι Αρχές της Ιερουσαλήμ επιμένουν να βγάζουν ουσιαστικά ψεύτη τον Πατριάρχη, αναφέροντας πως αναφορές για βανδαλισμούς δεν επιβεβαιώθηκαν από την αστυνομία του Ισραήλ. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν επενδύσει «πρωτοφανείς πόρους» στην Παλιά Πόλη και την ανατολική Ιερουσαλήμ τα τελευταία επτά χρόνια και ότι ο χριστιανικός πληθυσμός στο Ισραήλ αυξήθηκε κατά 1,5% τον τελευταίο χρόνο.

Θέλουν και την γη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Μεγάλο πόλεμο δέχεται το Πατριαρχείο και για την περιουσία του και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Το 2005, δύο ακίνητα, τα ξενοδοχεία Imperial και Petra, που βρίσκονται ακριβώς μέσα στην Πύλη της Γιάφα, πωλήθηκαν από στην ΜΚΟ Ateret Cohanim. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος οδήγησε την υπόθεση της πώλησης στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ. Το δικαστήριο έκρινε ότι η πώληση ήταν έγκυρη. Έτσι, η εκκλησία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας εκ νέου δίκη με βάση την ένορκη κατάθεση του Τεντ Μπλούμφιλντ, ο οποίος εργαζόταν για την Ateret Cohanim τη δεκαετία του 1990.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε στις 8 Ιουνίου την πώληση της σύμβασης μίσθωσης στην Ateret Cohanim, αφήνοντας τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και τους κατοίκους των δύο επίμαχων ξενοδοχείων. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση «αποψίλωσης» της περιουσίας του Πατριαρχείου… Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στήριξη από τις ελλαδικές αρμόδιες Αρχές το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για να μην έχουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

https://www.newsbreak.gr/kosmos/359150/patriarcheio-ierosolymon-extremistikes-evraikes-omades/