Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Αποκάλυψη: Καίνε αυτοκίνητα Ελλήνων διπλωματών στην Τουρκία

 
Ελληνικά νησιά σε Κω και Νίσυρο αμφισβητούν με το μνημόνιο οι Τούρκοι -Συναγερμός σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη

Ενώ βοά η οικουμένη για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, διαπιστώνουμε ότι πολλά σημεία του παραμένουν σκοτεινά. Ελπίζουμε μόνον για την κοινή γνώμη και όχι για τις εντεταλμένες υπηρεσίες του κράτους που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Καταλαμβάνει τις στήλες της επικαιρότητας το ζήτημα της στρατιωτικής συνεργασίας και της αποστολής Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων στην Τρίπολη, να βοηθήσουν τον Σάρατζ και μας διαφεύγει το γεγονός ότι το εν λόγω μνημόνιο έχει χάρτες και παραρτήματα με συντεταγμένες, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια του τραπεζοειδούς σχήματος που έχουμε στους χάρτες οι οποίοι είδαν το φως της δημοσιότητας.
Έτσι συμφώνως προς αξιόπιστες πληροφορίες, τα ελληνικά νησιά της Κω και της Νισύρου -πέρα από μια πλειάδα βραχονησίδων- περιλαμβάνονται στις περιοχές στις οποίες αναφέρεται η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (ή ακριβέστερα Τουρκίας-Τριπόλεως).
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας αναφέρει:
«Οι τουρκικές συντεταγμένες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 2 του τουρκο-λιβυκού κειμένου δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. Ορισμένες δεν αφορούν μάλιστα σημεία στην ηπειρωτική Τουρκία, αλλά νησίδες και βράχους που βρίσκονται άνω του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, ενώ κάποιες εντοπίζονται ακόμη μεταξύ Κω και Νισύρου. Η προβολή αυτών των συντεταγμένων ξεπερνά κατά πολύ το γνωστό κώνο που ‘ενώνει’ τις θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας-Λιβύης. Παράλληλα, οι λιβυκές συντεταγμένες έχουν προβολή σε περιοχές που επικαλύπτουν τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί προς έρευνα και εκμετάλλευση στην κοινοπραξία Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ και τα οποία η Τρίπολη είχε αμφισβητήσει»,
Τούτο καθιστά σαφές ότι και στην περίπτωση αυτή η Άγκυρα ακολουθεί την προσφιλή της τακτική της «σαλαμοποιήσεως». Οι αμφισβητήσεις δηλαδή και οι διεκδικήσεις της υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που αρχικώς αφήνει να διαφανούν. Τις εμφανίζουν όμως βήμα-βήμα, προσθέτοντας νέα απαίτηση, αμέσως μόλις πλησιάσει την επίτευξη της προηγούμενης.
Έτσι το μόνο βέβαιον είναι πως οιαδήποτε σκέψις, ελαχίστης έστω υποχωρήσεως, θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς θα αποτελέσει απλώς την έναρξη της αποθρασύνσεως της προκλητικότητας των γειτόνων. Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία εκλαμβάνει κάθε πρόθεση συμβιβαστικής προσεγγίσεως ως υποχωρητικότητα και κάθε επίδειξη καλών προθέσεων ως αδυναμία.
Η ίδια η Τουρκία άλλωστε κάνει ό,τι είναι δυνατόν κατά περίπτωση, προκειμένου να δείξει ότι ευρίσκεται σε θέση ισχύος. Δεν μπορεί να θεωρούνται τυχαία περιστατικά που σημειώθηκαν προσφάτως εις βάρος Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που υπηρετούν στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο επίθεση από αγνώστους εδέχθη αυτοκίνητο υπαλλήλου του ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης ενώ ήταν σταθμευμένο. Οι εκτεταμένες ζημιές τις οποίες προξένησαν άγνωστοι δείχνουν την πρόθεση των δραστών να πλήξουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που έφερε διπλωματικές πινακίδες που καθιστούσαν σαφές ότι χρησιμοποιείτο από Έλληνα.
Την αμέσως επόμενη, παρανάλωμα του πυρός έγινε αυτοκίνητο υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη. Σημειωτέον ότι το όχημα δεν ήταν σταθμευμένο κοντά στο Προξενείο, αλλά σε τελείως διαφορετική συνοικία της Σμύρνης.
Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

https://olympia.gr